Annika Ramzell blev inte kvitt sina ryggproblem – förrän hon började rida. Här på Tompa tillsammans med instruktören Johannah Ström. Foto:

Här förenas nytta med nöje

Dagsform

Hon är sjukpensionär på halvtid sedan flera år och har provat massor av olika träningar. Ridningen fungerar bäst för Annika Ramzell.

— Så många gånger jag har haft ont och mått dåligt när jag kommit till stallet, men alltid mått bra när jag åker härifrån.

När den 61-åriga habiliteringsassistenten inte fick med sig högerbenet när hon skulle gå över en trottoarkant blev hon orolig.

— Jag var hemma en vecka utan att bli bättre. Då gick jag till en läkare – som sjukskrev mig på heltid i elva månader.

Att det var ryggen som krånglade stod klart, men läkarna har inte kunnat sätta fingret på vad som är orsaken.

— De befarade MS och jag har alla symptom på diskbråck utan att ha det, säger Annika.

Hon provade på att spela golf, och det fungerade. Hon har gått på sjukgymnastik och testat åtskilliga träningsprogram.

— Så läste jag om att ridning är bra. Jag är nyfiken av mig och ville prova så för sex år sedan tog jag kontakt med Johannah Ström på Vingåkers ridskola vid Vårnäs.

Kerstin Edewald från Stora Mellösa i östra Närke hade också ryggproblem och svåra smärtor.

— Jag fick rådet av min sjukgymnast att prova på ridning.

Varken Annika eller Kerstin hade någon som helst erfarenhet av hästar. Till skillnad från många flickor började de aldrig rida och hänga i stallet som unga. Båda var en bra bit över 50+ när de första gången red.

— Jag är musiklärare och fick direkt känslan av kroppskontroll, balans och fart, säger Kerstin.

Erfarenheter som hon delar med Annika.

— Första gången jag fick välja häst valde jag Tompa – för att jag har samma hårfärg som skimmeln. Sedan har jag ridit flera och upptäckt att det inte finns två hästar som fungerar på samma sätt.

En timmes ridning är jobbigare än man kan tro. Helena Mählqvists stegräknare visade på 5 385 steg. Foto:

Hästen är redskapet, det är människan som får anpassa sig.

— Efter de första gångerna fick jag träningsvärk i de där musklerna jag inte visste om att jag har. Nu mår jag bara bra efter varje ridlektion. Jag har haft ont så många gånger när jag kommit till stallet, men mår alltid lika bra när jag lämnar det.

Just den här dagen får Kerstin rida Anton som är lite lat.

— Jag var omedvetet inkompetent och oförberedd innan jag började rida. Den bild jag hade var att det bara var att sticka ut och galoppera. Men att rida är inte som att åka karusell. Här åker man inte bara med utan får jobba hårt. Jag är euforisk men helt slut, konstaterar hon efter lektionen.

Gunilla Malmgren är redo för ännu en ridlektion. Foto:

Alla deltagarna har reserverat fredagsförmiddagarna för ridträningen. Både för motionen, den läkande tiden i sadeln, kontakten med hästarna och inte minst för den sociala gemenskapen. När hästarna har sadlats av efter lektionerna samlas gruppen för en frukost tillsammans i cafeterian. De kallar det fredagsmys.

Ridlektioner utan klädkod

Hos Vingåkers ryttarförening finns både hjälm och skyddsväst – den kanske viktigaste utrustningen – att låna för nybörjaren. Någon klädkod finns inte.

Hon tycker att det är onödigt att köpa dyr utrustning, som ridstövlar, innan man provat att rida och bestämt sig för att fortsätta.

 Det är förstås bekvämare att sitta i sadeln i ett par ridbyxor än jeans. Dessutom rekommenderar vi att ha en långärmad tröja och ett par skor med klack, säger ridläraren Johannah Ström.

Respekt men inte rädsla

Hästar är stora, starka och har ofta en egen vilja.

"Jag vill inte upp för högt", säger Annika Ramzell som valt en lite mindre häst.

Ridläraren Johannah Ström lugnar den som är orolig:

"Visst, hästar är ursprungligen flyktdjur, och man kan känna sig utlämnad där uppe i sadeln. Men när man väl hittat kontakten mellan häst och ryttare är det en härlig känsla."

Att börja rida på en van ridskolehäst är en lugn början. Så lugn att några av hästarna vid Vårnäs reagerar på Johannah Ströms instruktioner till ryttarna att gå ned från galopp till stilla ritt. Hästarna hör Johannahs instruktioner och reagerar innan ryttarna hinner ge sina kommandon.

Ridning på recept

Ridning (och golf) är undantaget den så kallade "friskvårdspengen". Däremot är det möjligt att få ridning på recept. Läkare, sjukgymnaster, diester, kuratorer med flera har möjlighet att erbjuda fysisk aktivitet på recept (FaR) på motsvarande sätt som recept.

När det gäller ridning subventioneras den dock inte med skattemedel. Sörmlands Landsting har dock ett avtal med Sörmlandsidrotten om gratisutbildning för FaR-mottagare, som kan vara ridinstruktörer.

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerVårnäs