Det var dagen efter att "bomben" briserade. John Wall hade valt att tacka för sig som tränare och kvar står nu Brian Clarhaut som huvudansvarig.

– Det är som det är, jag vet inte vad jag ska kommentera riktigt. Det här är inget som vi vetat om, men vi respekterar klubbens beslut och Johns beslut, sa Suad Gruda efter torsdagsträningen.

Vad kommer det betyda?

– Brian har ju varit här innan, så det blir inte så mycket nytt. På kort sikt tror jag inte det blir så stor skillnad, utan vi kör på som vanligt, sa Gruda.

Clarhaut själv erkänner att både han och spelarna togs lite på sängen av att John ville sluta och att det då blev så omgående.

– Men så togs beslutet. Mitt jobb blir att leda killarna i de återstående sju matcherna, konstaterade Clarhaut.

Med tanke på att han delar syn på fotbollen med Wall lär det inte bli några större förändringar på det sättet. Mest handlar det om att täta till kulturen och få till ledarskapet i omklädningsrummet.

– Det är de små sakerna. Att hålla spelarna ansvariga, vara tydlig i kommunikation och budskap, bara sådana saker som att vi varvar ner tillsammans efter match. Att få ihop gruppen och ge spelarna credit. Vi har ändå spelat bra sedan sommaruppehållet.

Hur annorlunda blir det på träningsplanen?

– När du tar över så lägger du alltid in lite mer av dig själv. Min personlighet är lite annorlunda jämfört med Johns på planen. Men hans spelstil och filosofi är även min. I dag hade vi fotbollskondition, sådant bryter vi inte med sju veckor kvar. Skillnaden ligger i attityd, ledarskap från mig och laget. Jag har inga problem med hur vi spelat, det är bara små detaljer.

Hur är din erfarenhet av att vara huvudtränare?

– Förra året när John var i Finland så fick vi bra resultat så för mig känns det här normalt. Tidigare har jag varit toppassistent i USA fem-sex år och arbetat för många chefer. Kanske har det inte varit lag som Milan eller Real Madrid, men jag var en del av en världsklasskultur där folk kom för att lära sig att köra ett framgångsrikt program eller lag. Det är något jag hoppas pränta in här i NBIS.

Hur upplevde spelarna tränarbytet tror du?

– Jag snackade med killarna och det fina med fotboll är att du släpper loss och fokuserar. Fokus var bra i går och jag är nöjd i dag också, bara lite småsaker med attityden.

Första matchuppgiften blir serieledande Brage på bortaplan på söndag.

– Förändringen här ska inte distrahera inför det. Vi åker iväg och möter ett topplag, bara det är motiverande.

Hur är det nu ändå att ha tagit över efter John, han slutade och du är kvar?

– John är fortfarande anställd i klubben och är en god vän till mig. Vi pratar fotboll, det var han som tog mig hit, så det är lugnt. Relationen kommer alltid att vara bra, han är glad för min skull att det var jag som skulle ta över, så det är nog okej.

Hur tänker du om framtiden, nästa år och så?

– Jag har kontrakt året ut och då gör jag vad klubben begär, föreningen betyder mycket för mig och jag ska leda på bästa sätt. Men det enda jag bryr mig om nu är "take care of business" inför söndagsmatchen. Jag har inte ens fokus på att vakna i morgon, utan bara att gå in och köra videogenomgång med grabbarna nu.