• Erik Holmer och Fredrik Wahlén är träningskompisar både här i Nyköping och i Pau. Tidigare har Wahlén bott i Pau och nu är det Holmer som har den franska i Pyrenéernas sluttning som sitt hem. Foto:
  • Erik Holmer kommer till VM med en rätt färsk sjätteplats på U23-EM. Foto:
1/

Holmer har VM på hemmaplan – i Pau

Kanotslalom

Erik Holmer från Nyköpings FP valde efter en tid i Prag att flytta till Pau till i år. Flera i det svenska laget har haft sin bas i Pau, så när VM kommer till den franska forspaddlarorten är det rena rama hemmaplanen.

Den lilla staden ligger läckert på kanten till Pyrenéerna och är en träningsanläggning för flera nationer än den svenska.

– Det är många som har varit här ganska mycket, speciellt i år. Men det blir ändå skillnad som för mig och Fredrik (Wahlén) som i olika omgångar har bott här, förklarar Nyköpings Forspaddlares unga stjärna Erik Holmer.

I det svenska laget, som i dag mjukstartar med lagåkningen, ingår även Isak Öhrström – Sverigeettan och OS-kanotisten från Falun – och så Fredrik Wahlén, som paddlar för Järfälla men har bytt permanent bostadsort till Nyköping från just Pau.

Hur mycket tjänar du och Fredrik på att faktiskt har varit fasta medlemmar i träningsgrupper i Pau?

– Det är en stor fördel att varenda del av banan sitter i ryggmärgen, speciellt nu när banan är tekniskt krävande. Så mycket träningstid är det nästan bara det franska laget som har i den här forsen, säger Erik Holmer.

– Det ser riktigt bra ut för oss alla tre, så Sverige kommer med ett starkt lag till de här VM-tävlingarna, tillägger han.

Hur är formen annars?

– Det är klart att man är sliten efter en säsong med fler mästerskap än någon annan tidigare för min del. Plus världscupen. Men det är mestadels varmt och skönt i luften här nere och ett världsmästerskap på hemmaplan. Det kan inte bli mycket mera inspirerande än så här – så nu kör vi!

Är du nöjd med säsongen?

– Jag är nöjd med U23-EM nu senast (sexa var karriärens bästa storinternationella placering, vår anmärkning) och att ha klarat mig bra i fler kvaltävlingar. Sedan är det lite för många missar i semifinalerna, säger Holmer som i början av säsongen dessutom kämpade sig tillbaka från en överträning i början av året.

Det senare tvingas också fram då det denna säsong har varit väldigt stor individuell omsättning på pallen.

– Så är det, nationerna är desamma som det brukar vara – men det är väldigt många olika kanotister som åker väldigt fort just nu.

Påverkar det din gameplan om du tar dig till en VM-semi?

– Nja, det är ungefär samma, man kan inte ha några säkerhetsmarginaler men samtidigt är det så tekniskt så man måste sätta åken.

Det är kval för K1-herrarna redan på onsdagen och eventuell finalkörning på lördag. För Fredrik Wahléns del finns faktiskt efter den lyckade tävlingen i Italien senast medaljchans i den spektakulära kajakcrossen, som avslutar VM i Pau på söndag.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Erik HolmerSportforspaddling
Relaterat