Holmer i Tokyo med en hållbar OS-satsning

Erik Holmer vill lämna något annat efter sig än bara resultatlistor. Därför startar Nyköpingspaddlaren projektet Gröna idrottare.

Nyköpings FP-kanotisten Erik Holmer har hittat rätt i kanoten igen och satsar mot OS i Tokyo, men han vill göra det på ett hållbart sätt.

Nyköpings FP-kanotisten Erik Holmer har hittat rätt i kanoten igen och satsar mot OS i Tokyo, men han vill göra det på ett hållbart sätt.

Foto: Tomas Larsson

Kanot2019-10-16 18:30

Erik Holmer hade en tung vinter mentalt. Han fick hjälp, men tappade sin landslagsplats. Sedan kom kanotslalomstjärnan från Nyköping snett materialmässigt.

– Nu känns det mycket stabilare men ändå att jag är snabb igen när jag är tillbaka med mitt gamla märke men en lite annan modell, förklarar Holmer.

Det är dags för träning hemma vid Perioden när han mellanlandar en enda dag mellan British Open i London och för-OS utanför Tokyo som startar på fredag. Vi snackar hållbar utveckling. Holmer har nämligen just startat upp projektet Gröna idrottare.

– Det var lite krångligare än jag trodde med vilken bolagsform man skulle använda för att pengarna ska gå in på rätt sätt och verkligen bara komma klimatet och miljön till gagn – men nu är det på gång och ett par idrottare är redan med, säger Holmer.

Han har hunnit tänka mycket på just klimatet under mellanperioden innan nu elitkarriären kan ta fart igen.

– Den dag som jag slutar paddla skulle det vara kul att ha lämnat något annat efter sig än bara resultatlistor. Vi som idrottare vill ju vara goda förebilder för kommande generationer och då måste man ju ta ansvar för planeten också,  säger Holmer.

Holmer undersökte först möjligen att få med sig kanoten på tåg för att minska ner antalet flygrutter och heller inte köra så mycket bil.

– Jag var inne på att skaffa en delbar kanot, men de är inte tillräckligt bra och det blir för omständligt. Det kommer bli en del flygresor. Men då vill jag kunna kompensera för dem.

Tanken är att de som finns med i det här teamet sponsras av företag som lägger pengarna på att jobba mot klimatförändringar.

– Ja, i motsatt riktning. Det enklaste exemplet blir ju att plantera träd men det kommer givetvis in mycket mera avancerade åtgärder än så.

Holmer undviker i allt större utsträckning kött och andra animaliska produkter, även om han inte är ren vegan.

– När vi är på läger turas vi om att laga mat och när jag lagar blir det vegansk. Jag äter inte rött kött men när mina lagkompisar gör kyckling eller fisk äter jag det. Om jag kan dra ner 80 procent är det bra.

Är det inte lätt att få proteinbrist?

– Utesluter man helt animalisk mat kanske man får tillsätta extra B12 (behövs för att kroppen ska bilda röda blodkroppar). Jag har pluggat nutrition och fått hjälp av SOK. Då blir det mycket lättare, så jag kör inga kosttillskott. Väljer man rätt vegetabilier funkar det ändå. 

Erik Holmer är just nu i Japan och startar på fredag i första akten av för-OS. Den som kör bäst av Holmer och Isak Öhrström kvalar in till huvudracet den 25 oktober.
Erik Holmer är just nu i Japan och startar på fredag i första akten av för-OS. Den som kör bäst av Holmer och Isak Öhrström kvalar in till huvudracet den 25 oktober.
Karta: Tokyo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!