Näst sista porten i efter en annars felfri semifinal förstörde alla tankar på en topplacering för Holmer.

– Ja, det blev inte riktigt den säsongpremiär jag hade hoppats på. En missad port i slutet av semifinalen satte stopp för vidare avancemang.

Han var en liten bit efter även utan den missen, även i kvalet där det exempelvis fattades fem sekunder upp till snabbaste åkare och dryga sekunden till svenske kombattanten Isak Öhrström.

– Jag var en bra bit efter. Det är svårt att säga precis vad som saknades men jag ligger fortfarande i hårdträning så mycket kan nog bero på det.

Det var flera förflyttningar i sidled över hela den breda flodbädden med påtagligt vårflodsflöde, på streambilderna såg det ut som en rejält tuff bana?

– Ja, på vissa sätt var den krävande, men framför allt annorlunda. Banan i sig är väldigt "old school" och banläggningen förstärkte den karaktären.

Hämmas du fortfarande av maginfektionen för ett par veckor sedan?

– Inga problem med magen – och formen är stigande.

Räcker det att vara topp tre för er även i Tyskland för landslagsplats?

– Riktigt så enkelt som topp 3 är det egentligen inte, men i praktiken skulle det räcka med det ja. Det är Max Karlsson som skulle kunna utmana om han kör exceptionellt bra i Markleeberg. I dagsläget är det jag, Fredrik och Isak i laget.

Isak Öhrström, som har pluggat på Kanotgymnasiet i Nyköping, befäste positionen som Sverigeetta genom att inleda med ett stabilt kvalåk. I semifinalen blev det för små marginaler för Isak, som kör för Falun och numera bor i Slovakien. Men plats 16 med tre islag som vardera ger två straffsekunder visade han i alla fall att åkfarten är bäst i landet just nu.

Nyköpingsboende Järfälla KoRK-paddlaren Fredrik Wahlén hade det jobbigt i första kvalheate men satte en tiondeplats i det andra och blev med plats 24 näst bäste svensk.

Erik Holmer var näst snabbast av de påfallande många som helt enkelt hade missat en port och fått hela 50 straffsekunder. Det räckte till plats 32.

Det blev en solklar hemmaseger i Solkan genom Peter Kauser, som satte ett fantastiskt finalåk.

– Nu är vi på väg till Markleeberg i Tyskland för del 2 i uttagningarna om knappa två veckor, men på vägen dit åker vi till Prag ett par dagar och tränar.

Efter Markleeberg är det ytterligare två världsrankingtävlingar inplanerade, först i spanska Seu där VM och tillika OS-kvalet avgörs nästa år och så ska Holmer genrepa inför U23-VM i en ombyggd fors i italienska Ivrea.