• Oj, vad fokuserad dubble SM-guldmedaljören Erik Holmer var under hela tävlingshelgen på hemmaplan där kampen om guldet givetvis stod mellan Nyköpingspaddlaren och träningskompisen Fredrik Wahlén. Foto:
  • Foto:
  • Överraskande seger: Holmer vinner i C1 efter ett för hans del drömåk redan på lördagsmorgonen. Foto:
  • Belåten efter lördagens bägge guld. Foto:
  • Erik Holmer satte upp ett tajt åk med bra intensitet när han egentligen redan hade vunnit även Sverigecupen – ett islag grämde faktiskt ändå en del. Foto:
  • Nyköpingsboende Järfällakanotisten Fredrik Wahlén utmanade verkligen här med sitt andra åk under SM-lördagen. Wahlén och Holmer bjöd på K1-åk av väldigt hög internationell klass. Foto:
  • Fredrik Wahlén visade sig också vara bra i C1:an. Han var SM-tvåa på lördagen och vann söndagens Sverigecup. Foto:
  • Wahlén rätt belåten han också just efter andra SM-åket i K1. Foto:
1/

Holmer överraskade och tog SM-guld även i C1

KANOTSLALOM

Det blev precis en så bra kamp om SM-guldet i K1 som man hade kunnat hoppas på när Fredrik Holmer satte upp nivån i första och Fredrik Wahlén sånär hade kunnat kontra i andra. Den stora överraskningen var att Holmer knep SM-guldet även i C1.

– Jag hade hoppats på ett lite närmare perfekt åk i K1, men gör å andra sidan mycket, mycket bättre än jag hade vågat hoppats på i C1. Så sammantaget får jag vara jättenöjd – och guld även i C1 är jättekul, säger Erik Holmer efter sitt tredje SM-guld i K1 där Nyköpings FP-paddlaren har fått se Isak Öhrström vinna de två senaste åren.

Det hade SM-dagen till ära släppts på mera vatten i Nyköpingsån så forsdelen nedanför betongavsatsen vid Perioden var…svår denna allt varmare och soligare SM-lördag.

Analysen av den exakta svårighetsgraden hos Wahlén och Holmer som var och varannan vecka tävlar på Europas tävlingsarenor var exakt lika:

– Just de 20 meterna nedanför fallet här är med så här mycket vatten det svåraste partiet i världen.

Anledningarna är flera:

– Vattnet är nästan helt oregelbundet och det var en klurig banläggning där jag tappade lite tid när jag körde safe i port 6 i första åket och inte fick till det i andra, säger Holmer.

– Det blir mycket luftbubblor och man måste nästan varje hundradels sekund läsa om vattnet som hela tiden ändrar sig. Fasta kanter och liknande som när man tävlar internationellt finns inte i de här 20 meterna, säger Wahlén som tävlar för Järfälla KoRK.

Att det kan vara svårt även för årets Sverigeetta som dessutom bor i Nyköping fick Wahlén erfara i första åket – som han avbröt.

– Jag gjorde ett tekniskt misstag helt enkelt. Jag surfade lite för långt efter en våg. I andra åket rättade jag till misstaget och gick nästan helt perfekt just i forsdelen, säger Wahlén.

Det var på slutdelen som en påtagligt taggad Holmer var starkast. Han har varit nere i källaren formmässigt för en månad sedan i Seu i Spanien, var sedan fyra mot lite beskedligare motstånd vid en annan världsrankingtävling, nu i italienska Ivrea.

I början av veckan finslipade Holmer med att träna med den slovakiska tränaren Miro Matejka samt fixa till en lätt låsning på Rygg- och ledkliniken.

Nu var han lite starkare än Wahlén på sista slätvattendelen.

– Det är väldigt jämnt mellan oss, ena dagen vinner jag och andra han. Men mitt första och hans andra är tillräckligt bra K1-åk för att absolut kunna konkurrera med Isak Öhrström – men det får vi aldrig veta.

Långväga gästen Max Karlsson, som numera bor i Katalonien, hade ett bra åk på gång i första men totalmissade en port. Hans lite mindre följsamma andra räckte till brons.

När Nyköpings FP:s Ludwig Palmcrantz havererade bägge SM-åken i forsdelen öppnade C1-tävlingen upp sig helt.

Både K1 och C1 är en OS-disciplin så normalt sett ska inte en extrem K1-specialist som Holmer vinna SM-guld.

– Jag är inte alls lika teknisk som de bästa men det finns delar som är överföringsbara och jag hade väl framför allt nytta av följsamheten med båten i forsen. Efter första C1-åket tänkte jag att jag aldrig kommer att kunna göra ett lika bra åk igen – så jag strök mig där.

Så hur känns det nu på lördagseftermiddagen?

– Solen värmer mer och mer, det kom trots allt lite folk och tittade – och så två individuella SM-guld på hemmaplan. Det kan inte bli så mycket bättre, ler Erik Holmer.

Länge var också C2 med på OS och därför kändes det trist att det på papperet vassa C2-paret med dubbel-Ludwig Andersson och Palmcrantz inte plötsligt inte fick något motstånd då tre C2:or strök sig under tävlingsdagen.

Just antalet deltagare var väl det enda som var lite trist men kvaliteten på kampen om guldet i K1 höll världsklass.

Men det allra bästa åket sparade Holmer till sist. När Sverigecupen avgjordes på söndagen skulle de flesta slå av lite när han redan hade vunnit K1-disciplinen inför sitt sista individuella åk.

– Ja, det kändes bäst. Därför kändes det synd att jag fick ett islag. Nu var ju dagens bana lite lättare och inte lika mycket lotteri som i går – men jag behövde något att sätta fokus på och då fick det bli att inte ge bort någon tid på slätvattendelen.

Men i det långa loppet betyder inte det där islaget ett dugg. Mera viktigt att den fysiska formen börjar infinna sig.

– Ja, det känns som att formen är stigande för alla vi svenskar som ska köra EM i Prag – kanotslalomens Mecka där jag ju har bott. Så det ser vi fram emot!

Så gick det på SM och Sverigecupen i Nyköping

Svenska mästerskapen:

Herrar C1: Erik Holmer skrällde och vann före Fredrik Wahlén – och Ludwig Andersson knep bronset.

Herrar C2: Ludwig gånger två i form av Andersson och Palmcrantz blev till sist ensamt ekipage på grund av svåra förhållanden. Synd.

Herrar K1: Erik Holmer vann före Fredrik Wahlén och Max Karlsson. Ludwig Andersson fyra här.

Damer K1: Moa Göransson, Falun, segrade före Järfällas Sanna Wahlén.

H16 K1: Ossian Fiander, Nyköpings FP:s ungdomspaddlare var tvåa, efter sjukdomsproblem i Falun blev det bara två deltagare, men Ossian körde bra – och körde sedan ännu bättre under söndagens Sverigecup

Tremannalag K1: Jämn kamp när alla tider stämde. Järfälla blev vinnare före Nyköping och Falun. Tre olika taktiska upplägg. Kul!

Sverigecupen på söndagen:

Herrar C1: Fredrik Wahlén fick liten revansch på Erik Holmer. Trea Tobias Antonsson från Falun före två gånger Ludwig, Andersson och Palmcrantz.

Herrar K1: Erik Holmer vann före Fredrik Wahlén och Max Karlsson. Samma som på SM, men här var det betydligt större skillnader tidsmässigt mellan ettan och tvåan medan Ludwig Andersson nosade på Max Karlssons bästatid efter ett väl tekniskt utfört andraåk.

Damer K1: Sanna Wahlén vann damklassen och hade här även snabbare tid än topp junioren Moa Göransson, Falun.

Tremannalag K1: Samma ordning som på SM och Järfällas färre islag var segerreceptet igen. det skilde bar en sekund i ren åktid till Nyköpings FP. Inte samma brutala utmaning på mittdelen som

i lördagens svårare banläggning så två fina lagåk.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Erik HolmerSportforspaddling
Relaterat