Rosvalla borrar efter vatten till sportfältet

Torra heta sommardagar kombinerat med bevattningsförbud har varit förödande för Rosvallas naturgräsplaner under flera år. Men nu ska det borras efter eget vatten på sportfältet.

Borrningar efter vatten till gräsplanerna på Rosvallas sportfält är på gång. Men det är lång tid fram till att det kan bli klart.

Borrningar efter vatten till gräsplanerna på Rosvallas sportfält är på gång. Men det är lång tid fram till att det kan bli klart.

Foto: Björn Andersson

Idrottsanläggningar2021-05-05 19:00

Företaget som ska genomföra borrningarna har redan varit och rekognoserat. Nu är man i startgroparna. Utrustningen är på plats.

– Först var tanken att borra längst ut i hörnet mot ristippen. Men det blir så långt ifrån och vi måste också bygga ett hus, säger Markus Nilsson, driftchef på Rosvalla Arenor.

Så borrningarna kommer nu att genomföras i anslutning till Paviljonen mitt på sportfältet. Arbetet ska få fram vart man kan komma ner till grundvattnet. Sedan kommer prover att tas. De skickas till Nacka Tingsrätt för analys tillsammans med en ansökan. Sedan får man vänta in ett beslut, en så kallad vattendom.

– Det som sägs är att det tar mellan sex och tolv månader att få en vattendom, konstaterar Markus.

Naturgräsplanerna har slitits och blivit solbrända flera år i rad. När det sedan dessutom väldigt ofta varit bevattningsförbud under sommaren har problemen varit stora.

– Sedan Rosvalla Arenor kom till 2014 har det nog helt eller delvis varit bevattningsförbud varje år, säger Markus.

Han räknar med att behovet av planerna i framtiden inte kommer att minska – snarare tvärtom; belastningen kommer att bli ännu större. Så han hoppas planerna kan gå i lås.

– Det vi i första hand hoppas på är att kunna ha ett vattentåg som kan gå fram och tillbaka själv. Men även sedan gräva ner vattensprinkler.

undefined
Borrningarna ska göras i anslutning till Paviljongen vid sportfältet.

Nu väntar inte Rosvalla på att det egna vattnet ska bli klart. Parallellt jobbas även med nya alternativa metoder. Man har också tittat på ett samarbete med golfklubbarna och deras sätt att jobba med gräset, även om Markus Nilsson konstaterar att slitagen på gräsytorna inte alls är på samma sätt. 

Årets grässäsong har heller inte fått en optimal start.

– Vi har inte haft hjälp av våren. Det har ju knappt regnat något förrän nu och har varit frost fram till för bara en vecka sedan, säger Markus.

Patrik Berglin, klubbchef i Bissarna Fotboll är nöjd över initiativet:

– Jättepositivt. Vi har tryckt på detta i över tio år. Det är positivt att det är så pass långt gånget.

Björn Fredlund, klubbchef i IFK Nyköping håller med:

– Hoppas att provborrningarna faller väl ut, då det dramatiskt skulle förbättra kvalitén på fotbollsplanerna med en kontinuerlig vattning. Som det är nu med dessa torra somrar så är det lite skämskudde över de dåliga planer vi har att erbjuda våra lag och även motståndare som kommer hit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!