I lördags skrev vi om att Dennis Kernen såg hoppfullt på VM:s sista dag, framförallt efter ett starkt kval i K1 500 meter. En dag som innebar två semifinalplatser för Dennis, en i K1 och en i Sveriges K4 tillsammans med klubbkamraten William Berg.

– Det är klart att det vore jättekul att gå till final, men annars vill jag ju uppnå samma som jag gjorde i fredags. Men jag tror att det kommer bli lite mer motvind under sista dagen och jag tror att det passar mig bättre så jag hoppas det blir bra, sa Dennis Kernen till SN Sporten efter lördagens tävling.

Men det blev inte som Dennis hade hoppats. I K4 kom Kernen och Berg på niondeplats i semifinal och i K1 blev det en sjätteplats och därmed en plats i C-final för Dennis, väl där kom han sist.

– Dennis fick ju lite soppatorsk. Han var jättebesviken över att inte gå till B-final som han hade hoppats på. Han hamnade i C-final men hade ingen energi kvar, säger Mats Johansen, chefstränare på Nyköpings Kanotgymnasium.

Bättre gick det för Alva Johansen från NKK som körde semifinal i K2 500 meter i U23 tillsammans med Julia Lagerstam från Malmö kanotklubb. I lördags körde de ett bra kvalheat och tog sig vidare till semi där de körde ännu bättre. De kom på en fjärdeplats, endast sex tiondelar från att gå vidare till final.

– Vi är väldigt nöjda med dagens lopp, det är bådas första år i U23 och vi har inte alls kört så mycket ihop inför mästerskapet. Då var det mest fokus på K4. Vi är väldigt nöjda med loppet, men samtidigt var det väldigt surt att vi var så nära att nå finalen, säger Alva Johansen.

Att det är Alvas första år i U23 innebär att hon har fyra år kvar i klassen. Att hon redan är uppe och nosar på finalplatser är något som hon tycker är väldigt inspirerande.

– Det är skitroligt att ha något att jobba på och bygga upp inför framtiden. Att känna att man är med i matchen redan nu ger verkligen inspiration inför fortsättningen, säger Alva.

Även Rebecka Gustafsson Lönnroth hade en semifinal i K2 under söndagen efter att har blivit sjua i kvalet från lördagen. Hon och Thea Sander kom åtta i semin och tog sista platsen till B-final där det blev en niondeplats.

– Det är kul att de tar sig till en B-final, det är väldigt tufft när man är förstaårsjunior. Då får man nästan vara glad bara man tar sig till en B-final. Men i juniorklassen händer det väldigt mycket på ett år, säger Mats Johansen.

Många av NKK:s kanotister har några år kvar att utvecklas i sina klasser. Så även fast resultaten inte gick som paddlarna hade hoppats på så finns det mycket som talar för en ljus framtid enligt Mats.

– Det här är verkligen en bra start på vägen. Jag tror att det ger en oerhörd inspiration för de flesta, att träna och jobba ännu hårdare. Jobbet ska göras och det är många nationer som tränar väldigt mycket. Men jag tror att kompetensen och kunnandet finns för att föra de här unga kanotisterna vidare.