Inte kris i år, men snart finns det inga domare

För fem-sex säsonger sedan fanns det 30 distriktsdomare. Nu är det bara 15 kvar och det efter att Sörmlands ishockeyförbund aktivt rekryterat domare och gett privatlektioner. "Det kunde ha varit mycket värre" säger Andreas Ekström i funktionärskommittén.

Det råder domarbrist i Sverige. Än så länge har inte de högre serierna drabbats, men om tillväxten fortsätter att vara dålig underifrån så kommer det att bli problem i det långa loppet. Andreas Ekström på Södermanlands Ishockeyförbund tycker att klubbarna borde släppa sin föreningsdomare snabbare till distriktet.

Det råder domarbrist i Sverige. Än så länge har inte de högre serierna drabbats, men om tillväxten fortsätter att vara dålig underifrån så kommer det att bli problem i det långa loppet. Andreas Ekström på Södermanlands Ishockeyförbund tycker att klubbarna borde släppa sin föreningsdomare snabbare till distriktet.

Foto: Andreas Ekström/Ulrika Gustafzon Cummings

Ishockey2022-10-21 18:29

Bristen på domare är akut i hela Sverige så region öst, dit Sörmland hör, är inget undantag.

– Vi kommer inte behöva ställa in matcher i år om inga klubbar får för sig att ändra matchtider, säger Andreas Ekström.

Men situationen är allvarlig. Tillväxten har nästan helt avstannat och hälften har hoppat av under de senaste sex åren.

– Det finns olika anledningar till det, men många var äldre och hade egentligen dömt längre än vad man kunnat begära. Sedan har klubbarna i Sörmland inte velat skicka vidare sina föreningsdomare. De tycker att vi tar deras domare.

Andreas berättar att Svenska hockeyförbundet har beslutat att alla föreningar varje år ska ha som mål att släppa en av sina ungdomsdomare vidare till distriktet.

– Det är det jag har hand om. Här får man döma U16, J18 division 1, J20 division 1, division 3-5 och damer division 1. 

Det låter inte så betungande, med en domare per år?

– Nej, det är det inte men föreningarna tycker att de tappar en domare. Det är en ond cirkel. Jag försöker förklara att de första två säsongerna, när en domare gått upp till distriktsnivå, kan han eller hon fortsätta jobba för föreningen. Man slussar ju inte in en ny domare att döma en division 3-match direkt. Och en domare som gått distriktskursen och fått mer kött på benen kan föreningen ha nytta av.

Av de 15 domare distriktet har att tillgå i dag är minst hälften under 20 år, vilket heller inte är helt idealiskt. 

Andreas Ekström, ansvarig för funktionärskommittéen i Södermanlands ishockeyförbund.
Andreas Ekström, ansvarig för funktionärskommittéen i Södermanlands ishockeyförbund.

Andreas själv har dömt på distriktsnivå i 21 år innan han under pandemins första år bestämde sig för att helt fokusera på utbildning av domare. För att få ihop årets säsong har han tillsammans med resten av kommittén försökt rekrytera nya domare dels genom att prata med gamla spelare som lagt den karriären på hyllan, dels domare som slutat tidigare än vad man kunnat förvänta sig.

Tillväxten inom hockeyn är överlag dåligt enligt Andreas Ekström.

– Ta Nyköping, där har man inte haft ett U16-lag på länge och i Katrineholm är äldsta laget ett U14-lag, det finns inget U16-, junior- eller seniorlag. Det gungar rejält inom hockey nu och man diskuterar vad som måste göras. 

Att vara domare är inte lätt i dagsläget. De får ta emot mycket hat och hot. Det kan vara en av anledningarna till att det är så många som slutar och att det är svårt att rekrytera nya.  (Arkivbild)
Att vara domare är inte lätt i dagsläget. De får ta emot mycket hat och hot. Det kan vara en av anledningarna till att det är så många som slutar och att det är svårt att rekrytera nya. (Arkivbild)

Förbundet har gett varje region en halv miljon kronor extra för att fokusera kring domarproblemet. Region öst, som förutom Sörmland består av Stockholm, Uppland och Gotland, har delats in i två kontor där man delat på summan. Sörmland samarbetar med Uppland.

– Arbetet går ut på att vi ska rekrytera domare och samtidigt jobba för att behålla dem som vi har. Locka föreningsdomare att själv ta steget upp i distriktet.

Klimatet inom hockeyn har hårdnat. En enkätundersökning från 2015 genomförd av hockeyförbundet visar att fyra av tio domare känt oro över att utsättas för våld, hot om våld eller förolämpningar inför en match.

– Så är det. Stämningen på planen och vid sidan av är hård. Jag har just nu ett sådant ärende framför mig. En juniormatch i Järna där personer på läktaren slänger aluminiumburkar på motståndare och domare. Vad händer med de domarna? De kanske slutar. Vi måste ta hand om hela klimatet runt hockeyn. Det är inte lätt för en ung domare att stå upp mot en gapig 20-årig tränare i båset. Det finns många olika delar som gör att vi tappar domare och inte lyckas locka nya att testa, säger Andreas Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!