I förra veckan var Josefin tillfälligt tillbaka på svensk mark efter en avstickare till den amerikanska östkusten och Miami. Hon är överhuvudtaget tillbaka på allvar, efter att under november och december tagit ett uppehåll helt från båten till förmån för gymmet, och studierna vid Handelshögskolan.

– Nu är jag hemma några dagar för återhämtning, fys och skola, säger Josefin, som precis avverkat ett träningspass ute på Bosön när SN-sporten ringer på torsdagen.

I lördags stack hon sedan tillbaka till Miami. Med sig dit då hade hon en del nyttiga lärdomar från den träningsperiod hon nyligen bedrev där.

– Där kan det vara varierande med både lätta vindar och mycket vind. Det är ofta olika från dag till dag, säger Josefin, som ändå ser sig som en seglare kapabel att hantera lynniga, yttre förutsättningar.

– Jag borde kunna trivas ganska bra med det. Jag är ganska allround.

Förhoppningen med världscuptävlingen är att hitta vägen till pallplats i Laser radial. Tävlingarna inleddes under tisdagen, med ett avslutande medaljrace under söndagen.

– Känslan inför det här är bra. Jag har hållit mig fri från skador och sjukdomar. Det ska bli kul att komma igång ordentligt, säger Josefin, som till vardags tävlar för anrika KSSS.

Till världscupen i Miami adderar hon också något som hon inte dragit hjälp av vid tidigare tävlingsframträdanden.

– Jag kommer att ha med en till resursperson på plats. Han är väldigt bra på taktik och strategi, där jag kommer att lägga mycket fokus den här gången. Han har varit med i det svenska teamet tidigare men inte stått mig jättenära då. Målet är i alla fall att ta en till pallplats där.

Världscupen i Miami blir alltså ett första konkret och tydligt test på var Nyköpingstjejen står i dagsläget inför ett viktigt 2018. Det stora målet är VM i danska Århus i mitten av augusti. Ifjol, också då i mitten av augusti, fick hon fullträff på för-VM som gick av stapeln i just Århus. Hon slutade där tvåa i medaljfinalen i Laser radial, en notering som visade sig räcka för vinst.

– Jag lärde mig en hel del där och förhållandena var bra, minns Josefin.

Hon lyckades emellertid inte konservera den fina formen från för-VM i Århus till VM i nederländska Medemblik som kom precis efter. Då återfanns hon som nummer 28 i resultatlistorna. Men nu är det en fokuserad, motiverad och i vanlig ordning målmedveten Josefin Olsson som är redo att ta sig an ett nytt år och utmaningarna därefter. Framåt höstkanten blir det ett tydligt Japanfokus. Världscuptävling i Naoshima väntar då.

– Och under våren blir det mycket träning och tävlingar i Europa. Formen just nu känns bra och jag känner att jag har det som krävs för att ta ett steg till och nå pallen, säger Josefin.

Just pallen hade hon ambition om att nå på OS i Rio de Janeiro 2016 – men en mindre lyckad första del av regattan förstörde medaljplanerna. Josefin slutade sexa efter klinisk segling under medaljracet, och sjätteplatsen var också ett klart framsteg gentemot insatsen i London-OS fyra år tidigare (18:e plats).

– Jag är väldigt nöjd med kampanjen innan och jag lärde mig väldigt mycket där. Hyfsat nöjd ändå, men så klart lite besviken över att jag inte kom på pallen och att jag inte fick till starterna riktigt, säger Josefin med drygt ett och ett halvt års distans till sitt andra OS.

Nu börjar resan mot nästa OS – det tredje i ordningen. Tokyo 2020 närmare bestämt. Men först och främst är det år 2018 och inte minst ett VM i danska Århus.

– Det viktigaste OS-kvalet till Tokyo, påminner sig Josefin Olsson.