När huvudet utsätts för starkt yttre våld kan det i värsta fall orsaka blödningar innanför skallbenet. Brister ett blodkärl ökar trycket kraftigt på hjärnvävnaden i anslutning till blödningen.
Blödningen kan nå kritiska nivåer vid olika tidpunkter efter skadan.
Våld mot huvudet kan även ge skador nervcellsutskott (axon).
Skadas axon mellan nervcellerna i hjärnan kan det orsaka problem som dåligt minne, koncentrationssvårigheter, tal, läs och skrivsvårigheter och personlighetsförändringar.
Även milda skador på hjärnan ger ofta långdragna och ibland betydande besvär som demens och depression. En skallskada är en kronisk sjukdom som även om den inte dödar kan ge sjuklighet i form av kramper (epilepsi), psykiska besvär, trötthet och sämre minne.
Skadade nerver i armar och ben kan sys ihop och börja fungera igen, men i hjärnan och ryggmärgen kan ingenting repareras och inga nervceller växa ut igen. Just nu forskas det hur man ska få kroppen att reparera sig själv även vad gäller hjärnan.
En traumatisk hjärnskada ökar risken att utveckla Alzheimers sjukdom med cirka fyra gånger. Symtomen på demens kommer tidigare och i större utsträckning hos de som varit med om en skallskada.
Forskarna har hittat inlagringar av både amyloida plack och proteinet tau, två ämnen som vanligen ses i ökad mängd i hjärnan hos just alzheimerpatienter hos idrottare som haft många hjärnskakningar.
På nätet kan man hitta en sida där man gjort en sammanställning av antalet dödsfall inom boxningen. Den kallas: The Manuel Velazquez Boxing Fatality Collection, och är något som Niklas Marklund hänvisar till.
Mellan 1890–2007 har 1 342 dödsfall inträffat. De är fördelade enligt följande:
126 döda (55 proffs, 71 amatörer) under träning.
293 döda under amatörmatcher.
923 döda under proffsboxningsmatcherna.
Källor: Hjärnguiden, Hjärnfonden, Joseph R. Svinths föreläsningtal till American Association of Professional Ringside Physicians 2007.