Holmer 15:e när OS-arenan i Tokyo invigdes

Erik Holmer finns i ett exklusivt gäng som får tävla på OS-banorna i Tokyo först av alla. Han slutade 15:e i kvalet till för-OS.

Erik Holmer hade en bra känsla här under den enda dagen hemma i Nyköping mellan British open och helgens kval till för-OS i Tokyo.

Erik Holmer hade en bra känsla här under den enda dagen hemma i Nyköping mellan British open och helgens kval till för-OS i Tokyo.

Foto: Tomas Larsson

Kanot2019-10-20 19:25

De yttre måtten på banan påminner mycket om den i Rio, där man hade tagit ner fallhöjden samt storleken och därmed vattenmängd och flöde något från den stora banan i London.

Det skulle visa sig bli extremt jämna tider i det första kvalheatet när de flesta gick lite på säkerhet.  Erik Holmer dryga sekunden efter svenska landslagskollegan Isak Öhrström. Båda svenskarna gjorde ett felfritt åk.

I andra kvalåket chansades det mera, Erik Holmer hade till oh med en ren åktid som hade räckt till att slåss i den absoluta toppen, men dels en vanlig tvåsekundersstraff och dels en helt missad port gjorde att han fick räkna säkerhetsåket. Skillnaden mellan Isak och Erik var därmed solklar redan här: plats 6 respektive 18. 

Isak hade bara en knapp sekund upp till kvalettan, tjeckiska världsstjärnan Tunka Ondrej. 

Nu handlade det visserligen "bara" om att vara bästa svensk för att få köra nästa helgs stora för-OS för kvalet om den svenska kvotplatsen ska i teorin vara EM i London samt om det är jämnt även den första världscupen.  I praktiken bör Isaks resultat redan i helgen spela in. 

Holmers känsla innan var god.

– Jag känner mig så bra som det kan vara nu efter den jobbiga förra vintern och en säsong utanför landslaget där jag chansade med att testa en annan kanottyp som inte alls fungerade på tävling. Nu har jag koll på både material och fysik så känslan är att nu jävlar ska jag visa dem, sa Holmer när han mellanlandade en enda dag i Nyköping efter British open.

Men då det bara var 26 åkare på plats, de flesta långväga gäster, så kvalade ALLA in till söndagens semifinal. 

Isak Öhrström kvalade in till finalen och hade där ett islag – utan det hade han stått överst på pallen. Erik Holmer gick möjligen för mycket på säkerhet i semin; 15;e plats med ett felfritt åk som inte alls var samma åkfart och attack som i andra kvalrundan och som han inte alls var nöjd med. 

Holmer får emellertid vara kvar och träna i forsen och vara föråkare på för-OS. Om Isak fortsätter att köra så här bra i Tokyo behövs sannolikt ett RIKTIGT bra EM i London för att ta sig till OS. Hemma i Nyköping Fredrik Wahlén och, liksom Isak, den tidigare på KG i Nyköping pluggande Max Karlsson. 

– EM blir ändå VÄLDIGT viktigt och därför var det skönt att det känslan var så bra under träningen och kvalet i London, säger Holmer.

Karta: Tokyo prefektur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!