Iskallt uppdrag: OS-kval utan utlandsläger

Fredrik Wahlén har beslutat sig för att försöka OS-kvala på EM utan ett enda utlandsläger. Vi hittade honom hamrande på portarnas gigantiska istappar vid PErioden i Nyköpingsån.

Fredrik Wahlen gillar att det är stort vattenflöde i Nyköpingsån. Det blir bra styrketräning och det är...magiskt vackert.

Fredrik Wahlen gillar att det är stort vattenflöde i Nyköpingsån. Det blir bra styrketräning och det är...magiskt vackert.

Foto: Tomas Larsson

Kanot2021-02-09 21:11

– När jag väl hade tagit beslutet att det inte blir något paddlande utomlands i år förrän i april när vi ska ha de svenska uttagningarna så kändes det ändå ganska bra. Jag tänkte att jag gör det bästa av det, säger Fredrik Wahlén.

– Visst har det varit kallt de senaste veckorna, men det är mycket vatten också – så jag tycker ändå att jag får hyfsad träning. 

undefined
Fredrik Wahlen på iskall träning.

Wahlén gillar också att åka längdskidor – och där är det ju toppföre.

– Det är nog nästan ingen som kommer ligga lika bra till konditionsmässigt som jag, ler Fredrik Wahlén.

Den torrdräktsliknande överdelen och handskydden plus ett tjockt, isolerat kapell skyddar honom för att bli för våt och kall, även om tio minusgrader märks när vattnet hamnar i ansiktet.

Men varför kör du med korta ben på torrdräkten?

– Det är...nog mest ren slöhet, ha ha. Skulle jag vara på läger skulle jag haft det vid plus tio, men här brukar vi springa ner till ån som är så nära – och väl i kanoten blir det inte så kallt tack vare kapellet. Man vänjer sig med kylan, men det är en stor fördel att ha nära till bastun...

undefined
Fredrik Wahlen rättar metodiskt till portarna – med bara händer.

Problemet är snarast att dräkten inte är tillräckligt smidig.

– Nej, det blir inga direkta teknikpass, utan mera av styrketräning. Det går inte att få samma känsla i paddlingen som för dem som paddlar i 20 plusgrader. Men jag får acceptera att de andra får mera teknikträning. Jag kommer att bli STARK av det här.

Ett av de viktigaste verktygen för Fredrik senaste veckorna har varit en hederlig 20 oz-hammare.

undefined
Fredrik Wahlen på iskall träning.

– Det är ju inte så vanligt att man får slå loss isen på portarna innan man kör, men det går bra. Jag väljer att gilla läget och de soliga dagarna är det ju väldigt vackert... 

Platserna för träningsläger är mera begränsade i coronapandemin. Nyköpings Forspaddlares OS-kandidat Erik Holmer har hittat en bra lösning i Frankrike. Många världsstjärnor OS-laddar vid en ny anläggning vid en fransk koloni. 

Fredrik Wahlén paddlar vidare i minusgraderna i Nyköping.

– Sedan får vi se hur det blir med de svenska uttagningarna i april. Merkleeberg i Tyskland, som skulle vara den första, har ställt in. Oroväckande då det är en stor tävling – flera andra kan ta efter.

Wahlén kommer troligen att få köra EM oavsett hur det går i kvalet. 

– Extremslalom gör debut på EM-programmet och i Ivrea har jag lagt in ett sju veckor långt läger, säger Wahlén och skiner upp.

undefined
Skidor och kanot om vartannat. Det gäller att vara rätt klädd – på överkropp och händer – när man ska ut och forspaddla i den isande kylan. Och helst ha närhet till bastu...
Skillnaden gentemot de flesta konkurrenters träningsförhållande är...stor. Fredrik Wahlen får inleda träningspasset med att slå bort massor med is från portarna.
Skillnaden gentemot de flesta konkurrenters träningsförhållande är...stor. Fredrik Wahlen får inleda träningspasset med att slå bort massor med is från portarna.
Karta: Nyköpings Forspaddlare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!