Nu tar Wahlén sikte på Paris i nya OS-grenen

Fredrik Wahlén har etablerat sig i världseliten i kajakcross. Därför var det ett stort glädjebesked för Nyköpingsbon när extreme slalom kom med till Paris-OS 2024.

Nyköpingsbon Fredrik Wahlén tillhör världseliten i den nya spektakulära OS-grenen kajakcross, internationellt extreme slalom. Här under en inspirerad teknikuppvisning i Nyköpingsån uppe vid Perioden.

Nyköpingsbon Fredrik Wahlén tillhör världseliten i den nya spektakulära OS-grenen kajakcross, internationellt extreme slalom. Här under en inspirerad teknikuppvisning i Nyköpingsån uppe vid Perioden.

Foto: Tomas Larsson

Kanot2020-12-11 12:40

– Det var en väldigt rolig nyhet för mig, som öppnar upp chanserna att få köra ett OS. Jag är 36 år när Paris-OS går och är nu INSPIRERAD att satsa på att avsluta karriären där – kommer bli MYCKET mer tid i plastkanoten nu, säger Fredrik Wahlén.

Fredrik Wahlén är den svensk som har nått mest framskjutna placeringar – på herrsidan har även Nyköpingsbekantingen Max Karlsson varit bra framme – i den nya OS-sporten. Wahlén har nått två världscupsfinaler.

– Där var det stolpe ut, fyra i båda. På senaste VM:et kändes det oerhört bra i försök och åttondel, ut i SVÅR kvartsfinal – men medalj är ju det jag siktar på i varje tävling. Nu ska blir det ökat satsning på kajakcrossen för att nå dit.

undefined
Järnvilja. Wahlén har kommit tillbaka efter en otäck skada med en bruten rygg och bland annat tagit två finalplatser, topp fyra, på världscupen.

Hur har du tänkt dig upplägget?

– Det här är ju helt nytt, så jag har ju inte hunnit planera hela vägen fram till Paris direkt. Men jag kan redan nu börja träna mycket starter; momentet att trycka iväg kanoten och komma iväg fort är väldigt avgörande. 

Wahlén är explosiv i grunden men behöver bli ännu mer sprintåkstark.

 – Ja, och jag kommer sitta i plastkanoten betydligt oftare, dels flera specialpass i veckan och dels köra det mesta av mängdträning i kajakcrosslådan. 

undefined
Fredrik Wahlén

Det handlar om att bli ett med kanoten i en tuff sport där Fredrik bröt ryggen vid en start i Italien 2016.

– Jag ville hela tiden fortsätta. Det var en fantastisk upplevelse när jag var fyra på världscupen året efter – och jag påverkas inte av ryggen i dag.

 Har du gett upp Tokyo-OS i kanotslalom?

– Isak Öhrström ligger klart bäst till. Jag måste göra ett fantastiskt EM, har inte gett upp – men känner inte längre någon press. Sporterna är inte så olika. Slalomtekniken i uppströmsportarna är viktig i cross, så det blir en bra komplettering att lägga ungefär samma kraft på båda.

undefined
Inspiration för de sista fyra åren i karriären. Det är bara en sak som lite dämpar Fredrik Wahléns glädjeyttringar. Kanotsporten fick i samma veva stryka två sprintdistanser.

Vad är tjusningen med kajakcross? 

– Kampmomentet: man mot man. Adrenalinet vid start när alla vill först ner mot målet – där man vet direkt om man tar sig vidare eller tar medalj. Det är en häftig känsla.

Wahlén har fått en jättekick för att ge sporten 3,5 år till. Han lider samtidigt med kanotens racingdisciplin som tappade två grenar.

– Jag kan efter tre VM-starter säga att ett stort mästerskap kajakcross är seriöst och stort. En bra och sevärd ny OS-gren. Men det är tråkigt att racing tappar K1 200 – där ju vi svenskar har världsnamn både på herr- och damsidan.  

Fredrik Wahlén
Fredrik Wahlén
Karta: Nyköpings Forspaddlare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!