Ripa jagar medalj på Paralympics - i helt ny sport

Steget från 15 kilometer skidåkning till 200 meter kanot i Paralympics är...stort. Men Helene Ripa har utvecklats snabbt. På onsdag åker Ripa till Rio tillsammans med Nyköpings OS-guldmedaljör Henrik Nilsson – som gillar sitt nya tränaruppdrag.

Kanot2016-09-06 10:14

– Ja, det har gått jättebra. Hon har järnvilja och var i grunden väldigt vältränad när vi började, även om det inte var i kanot. Helene visar att när hon ger sig in i något så gör hon det så man hon bara kan. Sådant älskar jag, säger Henrik Nilsson.

Helene Ripa gick rakt genom rutan när SVT hårdbevakade spelen i Sotji. Hon visade fantastisk vilja i spåret och lika stor glädje efter det individuella guldet och silvret i mixedstafetten. Hon blev en stjärna över en magisk vecka i Ryssland 2014.

– Det var hysteriskt första halvåret, men arbetsmässigt körde jag vidare heltid. Jag försöker pussla ihop det, som mest har jag kört kanotträning före och efter jobbet och styrka på lunchen, förklarar Helene Ripa.

Du höll väl kanotsatsningen lite hemlig?
– Det började som ett komplement till skidåkningen, sedan fick jag en otrolig entusiasm – men gick inte ut och berättade innan det blev uppmärksamhet när jag tog en kvotplats från ingenstans i Duisburg.

Därefter har Helene ökat träningen. Hon har pannbenet för att bara ösa på. Men hon behövde snabbt hjälp för att få veta med vad.

– Jag träffade Henrik Nilsson lite kort vid vårregattan i Jönköping. Han var nyfiken. Sedan efter kvotplatsen, hamnade jag i situation där jag snabbt behövde hjälp. Jag är oerhört tacksam. Henrik har varit ovärderlig, inte minst med den tekniska biten. Han är duktig på att förmedla och förklara.

Helenes kanoterfarenhet var några lugna turer med havskajak.

– Men jag kände att om jag bara kan utveckla paddlingen tekniskt så är jag ganska STARK. Det har handlat om små detaljer med vrid och vattenisättning.

Är inte skidåkningens muskelgrupper mera likt rodd?

– Nja, inte i och med att jag bara står och stakar i skidåkningen, den träningen som jag har gjort på gymmet med skidåkningen har jag definitivt igen nu. Sedan har jag simmat tidigare och den koordinationen gynnar mig i kanoten.

För några veckor sedan slutade Henke att lägga fram nya tekniska detaljer.

– Sedan dess har vi fokuserat på att hitta tryggheten och behålla den. Sedan har det varit fokus på att bli mera explosiv i starten.

Medalj ska egentligen inte vara möjligt med så kort förberedelsetid med en helt ny sport.

– Även om jag paddlar allt fortare och chockade mig själv när jag vann EM redan i midsommarhelgen – där några paralympier var med – så vet jag ju nästan ingenting om motståndarnas nivå. Jag kommer inte tänka placeringsmål i Rio.

Vad tror då tränar-Henke om Helenes chanser?
– Hon gör stora framsteg snabbt. Det gör säkert flera av konkurrenterna eftersom det är en ny Paralympicsgren, men allt har gått enligt plan.

Det har varit en kamp mot klockan i och med att det hela tiden har funnits mer att hämta.

– Vi har varit tvingade att köra på gränsen till vad hennes kropp skulle klara av. Den stora utmaningen var att hinna "bygga om kroppen" från att passa 15 kilometer skidor till runt 50 sekunder kanot.

– Hon är väldigt stark på slutet, men för att vinna paralympics får hon inte släppa i väg de andra och det tror jag inte att hon ska behöva göra heller. Visst, hon är 40 plus – men vi har kört mycket startteknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!