Holmer paddlar varje dag– inga genvägar till OS

Siktar man på OS finns inga genvägar. Erik Holmer medger – lite skuldmedvetet – att det bara blev ett pass på julafton.

Kanotslalom2013-12-29 22:10

– Ja, lite tid måste man ju lägga på släkten också...

Och på nyårsafton är det träning som vanligt.

– Absolut, då kör jag på med träningen. Det blir nog två pass.

Under skolperioden har han inga problem att fylla dagens vakna timmar.

– Nej, inte direkt, nu när jag åker på träningsläger ökar jag vissa veckor från tolv till fjorton pass. Vi kör några kortare pass då. Men det känns ändå betydligt lugnare än när det är mycket i skolan, ler Holmer.

Tidigare Nyköpingsboende Fredrik Wallén, som tävlar för Järfälla, flyttade direkt efter tävlingssäsongen ner till Pau i Frankrike. Han gör en storsatsning med ett halvår i det franska träningsparadiset. Det är dit först Holmer och sedan ytterligare två från kanotgymnasiet, närmare bestämt Andrea Friberg från Strömstararna och Västerås-

kanotisten Tobias Antonsson, nu ska bege sig för träningsläger.

– Jag hade lite tankar på Dubai där stora delar av världseliten ligger och tränar, men ekonomin fick styra till sist eftersom vi också ville till samma ställe. Pau är självklart kallare i januari, men ändå tillräckligt bra temperaturer och har också fantastiska möjligheter för grundträningsperioden. Sedan blir det nog lite träningstävlingar då det blir många duktiga kanotister som sluter upp

i Pau, förklarar Holmer.

Vi sitter i ett inpyrt omklädningsrum som för länge sedan har sett sina bästa dagar. Det är skönt sunkigt, men man får på fem sekunder intrycket av en så långt ifrån glamourös sport som man kan komma en genomdisig decemberdag.

– Men de höga temperaturerna gör att det går att paddla minst ett pass varje dag i ån.

Helst skulle Holmer vilja hinna med att ge musiken tre-fyra timmar varje dag.

– Ska man bli riktigt bra på trumpet är det ju det som behövs. Jag försökte köra båda parallellt ett tag. Men det gick inte. Nu har jag fått ta beslutet att kanoten måste vara nummer ett. Men jag går ju på estetlinjen med musikinriktning och jag har märkt att det är riktigt bra att koppla bort kanoten med trumpetspelande på kvällarna.

Har du nytta av "lungträningen" trumpetandet ger i kanotsporten?

– Jag har sett att någon påstod det men det tror jag knappast. Däremot känns det som att jag har lite nytta av all kanotträning för att få rätt hållning när man ska blåsa trumpet, säger Holmer och pekar noggrant ut de viktiga delarna för att få bäst blås.

Är det här med trumpetandet så seriöst att du vill försöka ta upp det på heltid efter kanotkarriären?

– Jag har faktiskt i alla fall tänkt litegrann i de banorna, även om det inte är några konkreta planer mer än att jag kanske kommer att titta på om det går att kombinera sporten med en musiklinje på folkhögskola efter kanotgymnasiet.

Vad har du för förebilder – gamla amerikanska jazztrumpetare?

– Nej, jag gillar faktiskt inte varken jazz eller blues speciellt mycket. Jag är mera inne på Balkanmusik. Om jag ska nämna en förebild får det bli Boban Marković. Han är riktigt bra!

Trumpeten åker med i bagaget till Frankrike.

– Jag försöker att alltid ta med den på långresor och annars i alla fall munstycket. En gång åkte jag fast i säkerhetskontrollen när jag hade med det. Men de googlade fram en bild och släppte igenom mig...

Det är högst oklart hur förbundet kommer att lägga sina ganska bristande resurser när det gäller en dyr resa till U23-VM i Australien redan i april. Men Holmer har i stort sett klart att han får köra fem stora internationella tävlingar 2014.

– Det blir fyra världscupstävlingar och så EM som går på en ny konstgjord anläggning i Wien.

Vad var bra 2013 och vad kan du i första hand förbättra till din första seniorsäsong?

– Jag tycker att 2013 var en jättebra säsong så i grund och botten ska jag köra vidare på samma sätt. Bra mental nivå också – även om det sket sig lite på VM så gick det ju bra på EM och nästan alla andra tävlingar. Det är nog mera att öka lite i volym. Lagom mycket förstås.

Erik Holmers kropp har klarat allt tuffare träningsmängd utan skador. Han satte redan som sjuttonåring målet att vara med i Rio-OS 2016 och slåss om medaljerna 2020. Det är just aktiva med exakt de höga målen som Sverige olympiska kommitté (SOK) först och främst ville ha i sin nya utmanargrupp.

– Riktigt skönt besked att jag fanns med där. Ska jag med på OS redan i Rio gäller det att börja imponera på SOK redan nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!