Norton tillbaka med besked - i stora klassen

Efter en vår med strul fokuserade Norton Andreasson i somras om och gick upp en klass. Nu skrällde han i första tävlingen i klassen.

Nyköpingskillen Norton Andreasson visade i Italien att han klarat klivet upp en klass galant.

Nyköpingskillen Norton Andreasson visade i Italien att han klarat klivet upp en klass galant.

Foto: Sportinphoto

Karting2019-10-29 20:00

När nu 14-årige Nyköpingskillen Norton Andreasson gick in i kartsäsongen 2019 var det som sistaårsförare i klassen OKJ. EM-serien och VM (en tävling) var säsongens stora mål. Men teamet och Norton fick inte alls fart på åkningen. Nya däckregler där Norton tvingades köra på däck som inte passade trodde man var orsaken.

– Så i somras hoppade vi av EM-serien innan den var klar och även VM när det stämde så dåligt, säger pappa Johan Andreasson.

Man beslutade sig för att redan under sommaren kliva upp en klass till OK, den högsta som finns inom kartingen. I samma veva hoppade man av från teamet Kart Republic och gick tillbaka till Ward Racing.

Sedan har det varit tyst om Norton. Tanken på att köra VM i nya stora klassen, i september i Finland, skippades.

– Vi var nervösa för att vi inte var förberedda så vi hoppade det, säger Johan.

SM i OK-klassen körde Norton i alla fall. Där blev det ett silver. Sedan har han tränat, tränat och åter tränat med karten i sin nya klass. Under hösten har Norton som vanligt också varit med Ward-teamet i Italien och tränat. Kanske började far och son ana att han fått farten tillbaka.

– Vi tränade med ryssen Kirill Smal som också finns i Wardteamet och var fyra på senaste VM. Vi märkte att vi åkte lika fort, säger Johan.

Men att det skulle gå så bra på första ordentliga tävlingen i nya klassen hade de inte kunnat ana.

– Då valde vi ändå ingen liten tävling utan en där alla världsmästare var med.

På South Garda-banan i närheten av staden Lonato i Breciaprovinsen i norra Italien körde Norton in som totalfyra i WSK Open cup 2019. I förfinalen var Norton tvåa, i finalen nia.

– Han startade som nummer fyra i finalen. Men föraren framför honom missade starten helt. Så Norton var 13:e man efter tre kurvor. Körde sedan upp sig till nionde.

Tanken var att inte delta i den andra och sista deltävlingen av WSK Open andra helgen i november. Nu finns funderingar på att ompröva beslutet.

– Vi hade ju inte kunnat drömma om att det skulle gå så bra. Men det är en ekonomisk fråga, säger Johan.

Varför har det gått så bra?

– I den här klassen har de däck som passar Nortons vikt. Det känns så skönt att vi hade rätt. Det är som om en sten lyfts från hjärtat.

Norton är kvar i Italien även denna vecka eftersom det ändå är skollov. Han tränar och ska även till helgen köra en lite mindre tävling.

Tvåa i förfinalen och nia i finalen var Nortons fina facit från första internationella tävlingen i OK-klassen.
Tvåa i förfinalen och nia i finalen var Nortons fina facit från första internationella tävlingen i OK-klassen.
Karta: South Garda karting
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!