Det är en sannerligen häftig och inspirerande resa som den reslige 23-åringen har gjort. Det är inte särskilt många år sedan Kassem Awad huserade på division 2-nivå med IFK Nyköping. Skruvar vi fram till nutid så kan den tidigare IFK-spelaren – åtminstone med viss distans – stoltsera med ett SM-silver där det fanns bud på bättre än så. Och visst var Kassem involverad i hetluften i Scandinavium, finalarenan i Göteborg.

Hans adelsmärke som handbollsspelare är defensiven och det är främst i den rollen han använts i Malmö. I finalmatchen mot dominanten Kristianstad var det inget undantag. Främst som "trea" i mittförsvaret, men i mitten av den andra halvleken – Kristianstad ledde med 11–8 efter den första – fick han även utrymme i det offensiva spelet. Målet som Kassem svarade för, från linjeposition, innebar reducering till 18–19 med dryga tio minuter kvar av ordinarie tid.

Med fem minuter kvar att vinka på var Kristianstads ledning 20–18. Malmö, som satsade på en extra utespelare i anfallsspelet, reducerade genom Mattias Kvick. Sedan gjorde Dan Beutler en ny viktig räddning i Malmömålet, och fick strax efteråt se lagkamraten Anton Blickhammar kvittera till 20–20 med drygt en minut kvar att spela. Kristianstads Helge Freiman sköt när cirka 20 sekunder återstod, men skottet tog i stolpen.

Matchen gick till förlängning. Där tog Kristianstad ledningen på nytt med 22–20. Malmö reducerade, men med en minut kvar att spela ökade Viktor Hallén till 23–21. Det kunde inte Malmö hämta in.

– Vi slarvar lite och har en del chanser som vi ska sätta dit. Men vi släpper inte taget någon gång under matchen. Jag är jättenöjd med spelarna, vi visar en väldigt fin moral, sa Malmös tränare Stian Tønnesen till TV4 efter avgörandet.