Kassem Awad har tagit sig från IFK Nyköping och division 1 samt degradering till division 2 till att lägga av med handbollen för att två månader senare spela i Malmös utvecklingslag. Och nu ska han helt plötsligt spela SM-final i högstaligan med HK Malmö mot Kristianstad.

Vägen är minst sagt krokig så vi tar det från början.

– Jag var med när IFK höll på att åka ur division 2, vi hade en riktigt dålig säsong. Sen drog jag till Malmö för att plugga till biomedicinsk analytiker. Jag flyttade hit 2016 på hösten. Det blev en paus automatiskt när jag flyttade ned för jag visste inte vart jag skulle spela och sådär. Det tog ett tag innan jag sökte upp ett handbollslag. Sen spelade jag i Malmö HP, det är som HK Extra i Nyköping ungefär, säger Kassem Awad.

Efter det tog han klivet upp till HK Malmö när de hade en hel del skador.

– Det var rätt simpelt. De hade rätt så många skador och låg fyra i serien och skulle spela slutspel. De behövde folk och då fick jag chansen. Det blev inte mycket spel, blev kanske en halvtimme som max. Det var lärorikt och jag hade inga krav på mig kände jag. Hade inte förväntat mig att det skulle hända.

Och nu ska du spela SM-final, hur känns det?

– Det känns... jag har inte riktigt hunnit tänka på det. Allt har gått så snabbt. Men det ska bli jätteroligt verkligen. Jag ser fram emot det men det är klart jag är lite nervös, men det ska man ju vara.

23-åringen har inte spelat i något ungdomslandslag, distriktslag eller andra elitklubbar tidigare.

Vad är det som har gjort att du kommit så långt ändå?

– Jag har alltid tränat hårt och varit på träningarna, det är väl mycket det. Sen har jag väl storleken som min fördel men man är väl inte bara bra för att man stor hoppas jag.

Kassem har även blivit omskolad från niometersspelare till mittsexa, en omställning som inte är helt enkel.

– Det har varit lite svårt. Men det har gått okej ändå. I början kunde jag inte ens vända mig om men jag har gjort framsteg. Det är svårt och jobbigt, man ska vara först upp i anfallet och först ner i försvaret så det är konditionskrävande. Krävs lite mer än som niometerspelare måste jag säga. Det är tufft att vara linje.

Vilken position är roligast?

– Jag tycker att båda är kul, men det är roligast att få speltid. Jag struntar i vart jag spelare så länge jag får spela och har en roll så är jag nöjd.

Hur går det med att kombinera studierna med handbollen?

– Det går bra. Vissa perioder är det stressigt men ibland är det inte lika stressigt. När jag fokuserar mer på handbollen går skolan sämre och när jag fokuserar mer på skolan går handbollen sämre, det är en balansgång. Men det går bra. Jag ligger bra till med skolan och ska spela SM-final i handbollen så det verkar har slagits ut bra på båda, haha.

Trots mycket fokus på handbollen och studierna i Malmö har han stor koll på moderklubben IFK Nyköping och deras avancemang till division 1.

– Jag kollar på alla matcher jag kan. Såg matcherna mot Uppsala och tycker att det är skitkul att de gick upp, ska bli spännande att fortsätta följa. Hoppas att många blir kvar. Vet att de har tränat hårt och det är kul att de får ut någonting av det. Jag är glad över att det gått bra för dem.

Minst två år kvar på kontraktet i Malmö, vad vill du uppnå med din handboll?

– Nu när det har gått så här bra och jag utvecklats mycket så vill jag utvecklas ännu mer och få en mer klar roll. Sen tänker man lite på utlandet men det är långt kvar antar jag så det är ingenting man stressar för. Jag ska försöka att inte ha så mycket krav utan spela avslappnat. Tänkte aldrig att jag skulle spela i handbollsligan och sen kom det bara, då ska man bara fortsätta. Jag får fortsätta tro att jag inte kommer längre, haha. Nej men klart jag vill komma hur långt som helst, annars hade jag inte lagt ner all den här tiden

Hur ser du på finalen som väntar mot Kristianstad?

– Det känns riktigt bra. Det känns vi har en chans, absolut. De kommer säkert komma ut tungt och hårt och det kommer bli jätteroligt. Vi är taggade. Det blir spännande. De har vunnit några år i rad och har press på sig, de är favoriter så jag hoppas vi kan gå in avslappnat.

Vad värderar du högst, SM-final i Scandinavium eller handbollsfredag i Sporthallen?

– Nu vet jag inte hur SM-finalen ser ut, men jag vet att det kommer mycket folk. Jag tror SM-finalen är lite högre även fast det är svårt att veta vad man ska förvänta sig. Men en handbollsfredag är riktigt bra, speciellt i gamla sporthallen.