• Kennedy Bakircioglu, tidigare utlandsproffs och landslagslirare, har utvecklats till en av de största profilerna i Bajen genom alla tider.
  • Här i början av karriären, med desto mer hår, i en duell mot Örgrytebacken Walter Tomaz Junior säsongen 1999.
1/

Kennedy underskattar inte Nyköpings BIS inför cupmötet

FOTBOLL

Om Hammarby IF tar cupmatcherna, med Nyköpings BIS först ut, på allvar? — Det är närmaste vägen ut i Europa och som allsvenskt lag är vi favoriter, men det gäller att ha rätt inställning, säger Bajen-ikonen Kennedy Bakircioglu.

När vi når Kennedy Bakircioglu per telefon på torsdagen är han än så länge inte så inläst på vad hans Hammarby kommer ställas mot i lördagens cupbatalj.

— Men jag vet att vi haft spelare där som spelat i Bajen innan. Sebastian Ludzik och Nicklas Lindqvist tidigare och jag vet att Christoffer Hansebjer är där nu.

Hur mycket energi lägger ni på att scouta motståndet?

— Ska jag vara ärlig så är vi inne i en försäsong med en ny coach som vill sätta prägel på laget och det får vi inte glömma. Vi har inte hunnit studera motståndet så mycket. Men cupen är jätteviktig, det är närmaste vägen ut i Europa, konstaterar Bakircioglu.

Inställningen kommer bli nog så viktig, Kennedy minns från i höstas när Landskrona skrällde och slog ut skånska storebror Malmö FF i kvalomgångarna.

— Så det finns ingen underskattning från vår sida, det funkar inte så i fotboll.

Kennedy Bakircioglu behöver ingen större presentation egentligen. Uppvuxen i Södertälje och spel med Assyriska innan han som blott 21-åring blev en av de historiska första SM-vinnarna i fotboll med Hammarby. Sedan proffsliv i Grekland, Holland och Spanien innan återkomsten till det Hammarby som vid det läget sladdade i superettan.

Nu som 36-åring är han möjligen på väg ner som fotbollsspelare, men har fortfarande sug för fotbollen och laddad för en bra säsong.

— Kroppen mår bra, huvudet mår bra och jag går i en positiv riktning, säger Bakircioglu själv.

Du och Hammarby kom sent överens om ett nytt ettårskontrakt i vintras. Hur långt in i framtiden ser du dig själv som fotbollsspelare på den här nivån?

— Hehe, det är en bra fråga. Jag tar gärna ett år i taget, men med min nya roll känner jag att jag utvecklas. Jag kan inte säga att jag slutar om ett år eller två år. Sedan är det inte jag som bestämmer, utan om Hammarby vill och sedan om jag vill.

Han beskriver förra året som tufft och konstigt för laget, som efter en mer cynisk och kompakt fotboll först och främst fick se till att säkra kontraktet.

— Nu ska vi ta nya kliv och har jobbat mycket på passningsbiten och tekniken. Det ska bli snabba kontringar och samtidigt taktiskt bra försvarsspel, säger Bakircioglu.

Försäsongen har varit långtifrån glimrande rent resultatmässigt, bland annat blev det förluster mot både HJK Helsingfors och IFK Norrköping i en egen turnering på Tele 2 arena förra veckan.

— Men vi har jobbat på ganska bra och vi är inne i en lång process. Med ny tränare gäller det att ha tålamod, det går inte att bygga så fort men det känns bra. Det är nu på lördag som allvaret börjar, konstaterar Kennedy.

Nye tränaren Jakob Michelsen har själv uttalat att det nu är sluttestat med laget, men Kennedy vet inte mer om hur laget kan tänkas bli på lördagen.

— Vi har inte fått någon startelva och jag vet inte hur coachen tänkt. Men alla vill ju så klart spela och jag ser fram emot det. Vi har ett spännande år framför oss.

Hur bra kan ni bli i år?

— Varje år vill man så klart högre upp i tabellen. Vi har en väldigt bra trupp, senast med Jiloan Hamad som kom är en fantastiskt bra spelare. Framtiden känns ljus, kanske blir vi inte bland de tre bästa i år, men det finns alla förutsättningar för att bli bland de bättre lagen i allsvenskan.

Alla förutsättningar har även matchen på lördagen att bli en fest. Som hammarbyare har Kennedy och hans lagkamrater blivit bortskämda med bra publikstöd både borta och hemma.

— Sveriges bästa supportrar, inget snack om det. De stöttar oss både borta och hemma, i med- och motgång. De ska ha all cred för det jobb och de pengar de lägger ner för att få se Hammarby. Vi ska se till att göra ett bra jobb. Klart vi är vana vid att ha supportrar varje match, men det ska bli roligt för Nyköpingsborna att se Bajenfansen där, tror Kennedy.

Men med din bakgrund i Södertälje måste du ha spelat mot Bissarna förr?

— När jag var yngre, med Assyriskas ungdomslag åtminstone. Jag vet inte om det var något med a-laget också. Men jag vet att jag alltid gjorde mål mot Nyköping. Jag spelade forward och gjorde mycket mål på den tiden. Några exakta minnen har jag inte, men vet att jag mött dem några gånger.

En måltradition du hoppas fortsätta får vi förmoda?

— Klart det alltid är trevligt att göra mål. Men huvudsaken är att laget vinner och att vi gör en bra match.

Nyckeln till seger?

— Att vara 100 procent fokuserade och fullfölja matchplanen. Vi vet att det är årets match för Nyköping, då kan vi inte gå ut och tro att det ska bli enkelt. Då blir vi bestraffade.

Hammarby 2017

Målvakter: Ögmundur Kristinsson och Tim Markström.

Backar: Birkir Már Sævarsson, Bjørn Paulsen, Joseph Aidoo, Marcus Degerlund, Mats Solheim, Oliver Silverholt, Richard Magyar, Stefan Batan.

Mittfältare: Arnór Smárason, Dusan Jajic, Fredrik Torsteinbø, Gershon Koffie, Jiloan Hamad, Johan Persson, Kennedy Bakircioglu, Leo Bengtsson.

Anfallare: Imad Khalili, Isac Lidberg, Pa Dibba, Rômulo Cabral.

Huvudtränare: Jakob Michelsen. Sportchef: Mats Jingblad.

Kommentar: Nye tränaren Jakob Michelsen (kom in i vintras när Nanne Bergstrand sparkades) kallas "Mini-Mourinho" och har gjort bra resultat med små medel i Danmark. Han förfogar över ett lag med mycket talang. Förutom legendaren, den till tränaren jämngamle Bakircioglu, finns gott om isländska landslagsmeriter, en allsvensk skyttekung från 2013 i form av skadeförföljde Imad Khalili, det nyligen värvade Tysklandsproffset Jiloan Hamad (har vunnit SM-guld med Malmö) och mycket annat smått och gott.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings BISfotboll
Relaterat