LFC fick din signatur på ett nytt tvåårskontrakt innan årsskiftet, hur givet var det för dig?

– Det var ändå ett ganska svårt val. Det här är ändå två år som blir avgörande för min fotboll. Jag har fyllt 22, och nu gäller det för mig att ta nästa steg. Men jag kände att Linköping är en klubb där jag kan och får utvecklas. Där jag får möjligheten att prestera. Så det här känns spontant som ett jättebra val.

Den senaste säsongen gav ju dels ett nytt SM-guld men även en individuell utmärkelse, Årets genombrott i samband med Fotbollsgalan. Vad känner du kring det med distans till fjolårssäsongen?

Artikelbild

– Den är jag otroligt stolt över. Jag känner att det är något som jag förtjänat efter allt hårt jobb man lagt ner. Det är svårt att bli nöjd då man alltid vill bli bättre, men det här priset blev liksom ett litet bevis på att allt hårt jobb ger någonting.

Priset som sådant, var bevarar du det?

– Jag fick ett skåp av mamma och pappa, haha. Där står bollen, så man kan titta på den.

Två nya Linköpingssäsonger väntar för dig, två SM-guld och ett finfint individuell pris i bagaget. Vilka steg hoppas du kunna ta under kommande säsong till att börja med?

– Framför allt hoppas jag kunna prestera ännu högre, och i flera matcher efter varandra. Bli mer stabil och mindre svajig, tro mer på mig själv och kunna utmana mer så som jag kunde göra när jag var i IFK Nyköping. Sedan vill jag blanda det med att ligga rätt i defensiven. Jag vet att jag har det i mig.

En mer komplett Tove Almqvist, med högre lägstanivå, låter det som?

– Ja, precis. Det var bra formulerat, haha.

Och detta under en ny tränare i form av Marcus Walfridsson. Dina intryck av honom?

– Jag har fått ett väldigt bra intryck. Han verkar väldigt lugn och vet vad han håller på med. Tydlig. En bra människa med ett bra ledarskap.

Hur kommer det märkas att det är Marcus Walfridsson som basar över de regerande mästarinnorna i år?

– Det kommer bli en del förändringar. Vi har ju fått in en del nya spelare också, och har tränat med lite olika uppställningar. Vi kommer anpassa spelsättet efter de spelare vi har, och vilka vi möter.

Det här blir ju tredje säsongen i rad där LFC byter tränare trots två raka SM-guld. Hur ser du på det?

– Det är väl det som är charmen med fotbollen, samtidigt som det är lite sorgligt. Det är många som man varit väldigt nära med som känner att de vill gå vidare, vilket man har förståelse för. Både ledare och spelare. Det är klart att det känns tråkigt men det brukar gå ganska snabbt när det kommer in nytt folk. Det går ganska snabbt att lägga bakom sig.

Hur vill han (nye tränaren Walfridsson) använda dig?

– Det som är kul är att jag verkar få en mer offensiv roll i år. En forwardroll som känns väldigt spännande, som jag egentligen inte haft sedan IFK-åren. På mittfältet har vi ju Kosovare Asllani och Filippa (Angeldahl, ny från Hammarby) som har otroliga passningsfötter… så det kan ju bli svårt att slå sig in där, samtidigt som man kan få en del bollar från dem, som anfallare.

Vad tar er till ett nytt SM-guld då?

– Vi har väldigt bra spelare på pappret, och det är ju en klyscha men det gäller verkligen att vi få ihop det som lag. Det är ju flera som är nya till den här säsongen.

Och i mars spelar ni kvartsfinal i Champions League mot Manchester City. Hur står ni er mot dem, tror du?

– Ganska svårt att säga men även där handlar det om att få ihop det som lag, offensivt och defensivt. Det ska bli jättehäftigt i alla fall, det har ju redan börjat säljas biljetter till hemmamatchen (onsdagen den 28 mars i Linköping, vår anmärkning).

Hur ser du på ditt potentiella landslagsår då?

– Jag var ju reserv till senaste lägret. Så jag är på gränsen och det skulle självklart vara jättekul att vara med där igen, men även om det är klyschigt så håller jag mitt fokus här och att göra mitt bästa i Linköping. Min tid där kommer att komma, just nu känns det bra här i LFC.

[fakta nr="1"]