– Som det är nu är vi omkring 20–25 lag färre än tidigare upplagor. Det är framförallt färre lokala lag men även externa.

Måste ni ha in så många lag till eller kan cupen genomföras med ett färre antal?

– Det handlar inte om enbart om hur många lag det kommer. Det finns en undre gräns för att dra igång en hel apparat där du behöver hjälp av föreningens ungdomslag och deras föräldrar. För oss som förening kommer vi inte arrangera en turnering på 10–15 lag. Det är inte ekonomiskt försvarbart på både kort och lång sikt när vi sedan behöver hjälp vid andra arrangemang under året. Då plockar vi hellre bort ett mindre bra och satsar på något annat.

Hur många har ni fått in?

– Idag är det fyra damlag varav två från Tun och inga fler lokala. Det är sex herrlag varav två från oss och Tystberga samt Oxelösund.

Har det varit så få anmälda så här nära cupen tidigare?

– Inte under mina 15 år med Gästabudsbollen och sedan Nyköping Futsal Cup.

Vad tror du det beror på?

– Möjligen handlar det om möjligheten att träna futsal lokalt men även om ett växande seriespel i futsal som krockar. Futsal är en av Sveriges starkaste växande idrotter men här är inte ens ungdomslag prioriterade att få träningstider inomhus i idrottshallar. Det är klart att det påverkar för att det gör att det inte finns någon återväxt och för seniorlagen är inomhustiderna nästan obefintliga. Samtidigt är vi väldigt lokala i vårt tänkande här i Nyköping. Vi har lite svårt att ta in nya saker och jag vet inte hur många gånger jag hört att Gästabudsbollen var mycket bättre. Var det så? Eller tycker vi från Nyköping att det var så eftersom deltagande lag utifrån kom det inga och de lokala försvann ett efter ett. Att spela tvåmål med sig själv är ju inte heller särskilt roligt i längden och det hade blivit verkligheten.

Kan det bero på att de lokala lagen i de lägre divisionerna tycker att man är chanslösa mot Futsalklubbarna som är med?

– Möjligt men detta hänger också ihop med föregående fråga. Utan tider kan man inte träna och då är det så klart tuffare. Men samtidigt kan man titta på resultaten de senaste åren och säga att det inte skiljer särskilt mycket utan mer en studs här och där än att man blivit utspelade på något sätt. Tycker det är en dålig bortförklaring om så är fallet. Idrott skall väl vara utmanande.

När måste ni senast ha in anmälningarna?

– 10 januari.