När jag var på Dunteberget senast var det i början av sommarens värmebölja. Oliver "Vispen" Berntzon gjorde en av sina bästa allsvenska matcher i karriären. Precis allt flöt på när Vispen noterade makalösa 17 poäng.Med 2–10-käftsmällen i början var det ändå Vispen som började visa vägen. Det kändes som att Berntzon skulle kunna stoppa blodflödet.

Så blev det inte. Då kom det där femte heatet som blev så avgörande. Vispen var sen ut i första sväng. Men det fanns absolut inte någon plats. Och i det läget är det – i och för ofta – nästan alltid omstart. Min magkänsla: låt förarna göra upp i ett så tidigt skede av den första finalmatchen. Men 50/50-domslutet och nästan allt annat gick plötsligt emot segermaskinen från Nyköping.

Det satte stopp för Vispens flow ända fram till nomineringsheatet som han vann. När Anders Fröjd kallade ut Vispen igen i den första toppningen strulade det mesta. Berntzon fick ett trippelheat och noterade en enda futtig poäng där. SM-silverkillen fick sin största dipp under hela årets allsvenska. Men när det bär i väg på hala Duntis kan det hända. Då kan den ojämne hemmasonen Jonas Davidsson plötsligt bomba in trepoängare.

Lagledaren Anders Fröjd är en av landets skickligaste matchcoacher i underläge. Den här gången spelade Fröjd ut kort med adrenalinet fortfarande pysande ut ur öronen under de vita och gula hjälmhuvorna. Men inte ens Fröjd hittade rätt. Vispen och blixtinkallade Marcin Nowak gjorde ingen glad i sådana lägen när Fröjd ville ha revanschsugna förare ut igen efter missar.

När Timo Lahti väl hade hittat inställningarna i starten efter den första missen mot bra motstånd så var han grymt stark. Men det var som i Norrköping när Griparna åkte på den enda förlusten som man hade i bagaget innan denna skräcktorsdag. Lahti och – en i alla fall tuff – Linus Eklöf var för ensamma.

Jag hade inte alls någon bra känsla innan matchen. Kombon att den vassaste och mest rutinerade härföraren under de två senaste allsvenska säsongerna var kvar hemma i Vetlanda och kurerade sin hjärnskakning samt att det geggades till någon sörja vid starten kändes det direkt att Griparna skulle få kämpa väldigt mycket till och med för att få till den där brukbara förlusten på 48–42 som jag tippade i vår liverapportering.

Jag gillade den sanslöst hårda matchningen av Fröjd innan heat tio, även om den bara lyckades sporadiskt. Men med tiopoängsunderläge där var det jobbigt läge redan där. Det var ju så att Kenny Wennerstam av alla plötsligt körde snabbt som tusan nere på reserven. De unga killarna Johan Jensen och Anton Karlsson körde också fortare än Griparnas motsvarigheter. När 6–6 som eftersträvades blev 3–9 i de bägge reservheaten hamnade Griparna i en brygga likt den där västtyske brottaren Pasquale Passarelli.

Är det omöjligt att plocka in?

Nja, säger lagledaren Anders Fröjd i min tv-intervju OCH nämner segern hemma med 55–35 MEN börjar sedan rabbla upp alla skavanker.

Mm, ska Griparna göra dubbelmötet jämnt måste Jonas Davidsson och minst en heatledare stoppas. Direkt. Och det vore kul att se ett sådant scenario. Fröjd kommer troligen få tillbaka Ljung – ersättaren Marcin Nowak räckte inte till – och matcha om laget för att få till en starkare start. Men med toppningsregeln är det fruktansvärt mycket som ska gå rätt på torsdag...