Foto:

Krönikan: Divisionen som fotbollsguden övergav

Fotboll

Det tycks aldrig bli något slut på turerna som IFK Nyköping damlag drabbas av. Efter att ha tagit del av hela soppan är mitt enkla råd till damlag i Svealand: vad ni än gör spela aldrig i division 2. Vad som helst kan hända.

Totalt 11 av 30 lag i de tre division 2-serierna i Svealand har flyttas ner, fem via tvångsnedflyttning. Till nästa säsong är 17 av 30 lag nya, antingen från ettan eller trean. Det är över 56 procent. Troligtvis någon form av världsrekord och naturligtvis käpprätt åt helskotta. Att förbunden inte inser pinsamheten är minst sagt häpnadsväckande. Att säga att man ska tillsätta en arbetsgrupp för framtiden räcker inte. Det kräver åtgärder direkt.

Så typiskt för hur damfotboll behandlas, då lyfter inte folket som sitter med ansvar för tävlingsbestämmelserna knappt på ögonbrynet ens. Hade detta gällt herrfotbollen hade engagemanget varit helt annorlunda.

På damsidan administrerar svenskan allsvenskan, elitettan och division 1. De tre regionerna ansvarar för division 2, från trean administrerar distrikten. Det upplägg finns över huvud taget inte på herrsidan. Svenskan ansvarar där för de fem högsta nivåerna sedan tar distrikten över direkt. Det har blivit övertydligt hur mycket konstigheter, ologik och rena orättvisor mellantinget med regionerna ställer till på damsidan.

Det har också visat sig att reglerna inte ens är samma i Svealands division 2-serier och Götalands. I Götalands har man tolv lag i varje serie, i Svealand tio. I Götaland får inga klubbars andralag spela vilket är tillåtet i Svealand.

Jag kan förstå att man har den seriepyramid man har i Svealand med tanke på att antal lag är färre och kvaliteten därmed sämre. Men något i denna divisionsuppbyggnad är fundamentalt fel när det kan får sådana konsekvenser. Det behöver man inte vara Einstein för att förstå.

Det blir ju snarare att man stjälper snarare än hjälper.

Visst har det förekommit att lag tvångsnedflyttats även på herrsidan. Men då har det alltid direkt drabbat distriktet. Ramlar ovanligt många Sörmlandslag ur division 3 drabbar detta Sörmland inte något annat Svealandsdistrikt. Det finns en klart mycket större acceptans för det. Det är lättare för klubbarna att hålla koll på ett sådant eventuellt utfall.

Nu skickas alltså IFK, gotländska Dalhem och tre lag till ur division 2 därför att två Värmlandsklubbar och en klubb från Örebro län ramlade ur sin division 1-serie. För övrigt inte ens en Svealandsserie i division 1, utan norra Götaland.

Fem Svealandslag fanns i den serien säsongen som gick. 2019 är det tre. Alltså skulle samma sak hända igen. Man tar sig för pannan. Men nu är det ju bara damfotboll det handlar om, damfotboll på en lite lägre nivå.

Faktum kvarstår, som det ser ut nu stjälper förbundets tävlingsregler det för damlagen, inte hjälper. Och det i en tid där det i alla fall i Sörmland stadigt blivit färre damlag.

Så till nästa år: börja med att ta bort nedflyttningslinjerna. De är ändå bara lurendrejeri.

Hela den här soppan är pinsam för fotbollen och dess förbund. Deras slogan om Fair Play känns väldigt avlägsen.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

IFK NyköpingKrönikaSportfotboll
Relaterat