Överfulla läktare med extra insatta stolar och trapporna fulla med människor var det när Uppsala HK och IFK Nyköping gjorde upp om platsen division 1.

Fredrik Andersson inledde skyttet med ett hoppskott som satt där det skulle och Emil Persson räddade en kontring strax därefter. Likt den senaste matchen fick de en start som de verkligen ville ha. Simon Skuthälla gjorde även två snabba vilket gav IFK en tremålsledning som David Trosell utökade.

– Jag var skittaggad inför den här matchen och kände att jag måste ta ansvar. Skjuter lite smartare och tar det mer lugnt i vissa lägen den här matchen jämfört med förra matchen. Och hela laget får en bra start, säger Simon Skuthälla.

Artikelbild

IFK höll i sin stora ledning och spelövertaget en bra stund tills Uppsala HK valde att ta timeout vid ställningen 2–7. Något som var lyckosamt för dem för de kom i gång ordentligt efter det. De lyckas efter en hel del slarv av IFK och många kontringar få till en kvittering och resultatet 10–10 med drygt två minuter kvar av första halvlek.

Då vaknade i stället IFK till och Skuthälla gjorde det sista målet innan haltvid vilket gav resultatet 10–12.

Det gick drygt fyra minuter in i andra halvlek innan Uppsala återigen kvitterade. IFK spelarna började känna sig lite stressade medan hemmalaget fick luft under vingarna. Det som inte fick hända hände. Uppsala kom förbi genom att göra 16–15 när åtta minuter hade gått.

– Det kändes som att det var som i söndags, de kom ikapp och gick förbi. Det var riktigt tungt men vi jobbade och slet.

Artikelbild

Det gjorde verkligen IFK. De jobbade och slet men fick inte riktigt utdelningen de behövde, fast å andra sidan hade de en storspelande Emil Persson i målet som räddade dem i de mest avgörande lägena. Bland annat en straff och även returen vid ställningen 20–22 och mindre än två minuter kvar.

– Jag kommer knappt ihåg räddningarna, jag var i någon sorts extas där – men jag får njuta av det i efterhand, säger Emil Persson innan han brister ut i ett segervrål.

Artikelbild

Hur känns det att vara tillbaka i division 1?

– Vi har det svårt framåt men visar vad vi kan bakåt. Vi hade ett annat lugn än senast efter att ha känt in hallen och motståndet, det var nog också avgörande, säger Emil.

Artikelbild

Stödet från bortaklacken var jätteviktigt för IFK i detta kvaldrama.

IFK lyckades revanschera sig och krigade in i det sista tills slutsignalen gick vid ställningen 21–24, som betyder att Nyköpingslaget äntligen tog klivet upp till division 1.

– Jag kan inte riktigt fatta det. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Jag trodde inte på det. Jag vågade inte tro på det förrän det var slut, säger Simon Skuthälla påtagligt rörd.