Olympic Hope är alltså världens största kanottävling. Årets upplaga i polska Poznan samlar så mycket som 36 olika länder och omkring 700 utövare. Det är femte gången i ordningen som Nyköpings Kanotgymnasium tar sig an detta storevenemang – där det allra mest vitala är att samla värdefull rutin från den internationella scenen med allt vad det innebär. För all del också prestera max i vattnet, men även att knyta kontakter och få inspiration till att träna ännu mer och ännu hårdare. Olympic Hope har av många beskrivits som ett slags inofficiellt ungdoms-VM.

– Vi har det bra. Förutsättningarna är helt perfekta med måttlig vind, ibland ingen vind alls, och sedan är det inte så sjukt varmt som det varit tidigare i sommar. Fina banor och fin arena också, berättade kanotgymnasiets Mats Johansen under fredagseftermiddagen.

När SN ringer pågår det finaler i Poznan.

– Tyvärr inga från oss med där, men vi hade fem–sex semifinalister i alla fall. Och Rebecka (Gustafsson Lönnroth, i flickor 01-klassen) var nära en finalplats, rapporterade Johansen.

– Och konkurrensen är ju ganska hård.

Man får ställa två kanotister från varje nation på samtliga tävlingssträckor – det innebär ordentligt tuff konkurrens även om man i K1 åtminstone endast tävlar mot jämnåriga. Och det är alltså för Sverige som Nyköpings unga kanotgäng tävlar för.

– Det känns förstås jättekul att vi som gymnasium kan ge dem detta, sa Johansen.

Olympic Hope-tävlingarna i Poznan avslutas under söndagen. Utöver Rebecka deltar, från Nyköpings kanotgymnasium, även Erik Backrud (Nyköpings KK), William Berg (d.o), Karl Brodén (d:o), Albin Hallberg, Eric Hedin, Daniel Djärf, Martina Wedebrand samt Jesper Johansson.