Den 18–21 april skrivs svensk beachvolleyhistoria. Då spelas nämligen den första världstourtävlingen i beachvolley på svensk mark.

Desto roligare att Nyköpingsspelarna, Camilla Nilsson och sambon Linus Tholse, tar var sin direktplats in i tävlingen tillsammans med sina respektive beachpartner, Sofia Ögren och Viktor Jonsson.

Sporten har efter två stopp i Swedish beach tour – med lika många Tholsesegrar – blivit stor i Nyköping. Stora torget har kokat två år i rad under det att Tholses par har vunnit – och varit starkt bidragande orsak att Nyköping får årets final i SBT den 8–10 augusti. Dessutom var den då nya Nyköpings FK-spelaren, Camilla Nilsson, finalist förra året.

Artikelbild

Då har det varit unge Jakob Molin, som just nu satsar lite mera på vanlig volleyboll då han exempelvis har tagit sig in i landslagets bruttotrupp, som har varit Tholses parkamrat.

Nu tillförs rutin och framför allt en specialiserad beachvolleyspelare; Linus Tholse fyller 30 år senare i april. Viktor Jonsson, som är en gotlänning som har hamnat i Uppsala och Fyrishov BC, är 31 år gammal.

– Ja, jag har valt att satsa på spel med Viktor. En anledning är att vi helt enkelt passar bra ihop då vi är lika i vår spelstil och det därmed blir svårt att slå oss bara genom taktiska upplägg. Sedan har han tid att fokusera bara på beachvolley och vi har tillbringat väldigt många timmar i Södertäljes inomhushall den här vintern.

– Vi kör fullt, året runt. Jag har gjort mitt i vanlig volleyboll och vill fokusera bara på beachen nu.

Senast har det varit en välbehövlig avstickare till Fuerteventura i samband med ett landslagsläger på Kanarieöarna.

– Det har känts väldigt bra – redan bättre än förra säsongen. Vi har fått bra hjälp av förbundskaptenen Rasmus Jonsson och i Södertälje är det Mattias Magnusson som gnuggar med oss i den dagliga träningen.

Vad är det som stämmer bra med Viktor Jonsson?

– Båda kan vara försvarare och blockare. Vi är ganska långa i

Sverige (Tholse 1.96 och Jonsson 1.94, vår anmärkning) men inte internationellt. Så nu inför världstouren i Göteborg har vi fokuserat mycket på serven, så att man inte behöver springa åtta meter i onödan varje gång.

Duon har mötts ofta men bara gjort en stor tävling tillsammans innan den här härliga chansen i världstourtävlingen; trea i Nevzan (nordiska tävlingen) också det i Göteborg förra året..

Det måste vara roligt att få spela där – men lite stressigt att hinna komma i form?

– Svenska volleybollförbundet ordnade ett wild card, jag hade ganska många poäng men Viktor inga alls – men han har mycket mera erfarenhet från beachvolley än Jakob och kan väldigt många olika slag. Ja, Viktors spelstil är väldigt lik min som sagt.

Camilla Nilsson, som även hon representerar Nyköpings Frisksportklubb till vardags, tar också en direktplats in i turneringen tillsammans med sin partner Sofia Ögren. Nilsson/Ögren är det andrarankade svenska laget på damsidan efter Tadva Yoken, som har haft ett par olika spelpartners senaste åren inklusive Camilla. Nu i Göteborg är det Sofia Wahlén som spelar med den tekniska Yoken.

Precis som på herrsidan är det fyra svenska lag i huvudlottningen till den historiska tävlingen. Ska man bara gå efter rankningen så är det Camilla Nilsson som är Nyköpings FK:s största hopp – men Linus Tholse gör en mycket intressant start.