Signaler piper när stötar går in och värjor klingar när anfall avvärjas. Det är första upplagan av Nyköpingstöten och det är 24 tävlande som står med vita skyddsdräkter och hjälmar.

– Det har flutit på bra. Vi har inte så stort deltagarantal så det är lite lugnare. Men det är väldigt skönt för deltagarna också, säger tränaren Per Bromée från Nyköpings fäktklubb.

En av fäktarna från Nyköpingsklubben var Jimmy Härell och han gick det bra för.

Artikelbild

Kunna läsa sin motståndare och attackera blixtsnabbt är något som tar en långt inom fäktning.

– Hittills har jag vunnit alla matcher förutom en, så det har gått bra. Jag känner mig ganska säker på att gå vidare. Formen känns bra, konditionen finns och tekniken känns fin. Gjorde ett litet misstag mot Filip Nyman (Djurgårdens fäktförening) och då förlorade jag, säger han efter att ha avverkat åtta av 18 matcher innan direktelimineringen.

Jimmy går iväg för att köra sin nionde match och det dröjer inte länge innan han lägger in första stöten på sin motståndare.

– Det är Jimmys signum. Att läsa motståndaren och attackera blixtsnabbt i precis rätt ögonblick, säger Per Bromée.

Efter att han gjort fem stötar och således vunnit matchen kommer han tillbaka.

Artikelbild

– Nu går det bra, säger han med ett leende.

2012 var året han började med fäktning och nu, bara sex år senare, är han rankad 35 i Sverige.

Artikelbild

– Jag började tävla tidigt, nästan direkt. Det gick inte så bra men det var nyttigt. Man måste våga göra dåligt i från sig för att veta vad man ska göra bättre. Man lär sig mycket mer på tävlingar än att bara traggla på klubben. Jag tog med mig varje förlust men i stället för att gräva ner mig ställde jag mig frågan; Varför förlorade jag?

Just den frågan fick han svar på från tränare och övriga i klubben. Han tränade på sina svagheter och till slut kom vinsterna. Som på första upplagan av Nyköpingsstöten under lördagen.

Artikelbild

Edvin Forsell var en av ungdomarna som medverkade från Nyköpingsklubben.

Jimmy tog sig enda till finalen som han sedan vann med 15–13 över Henrik Norrman från Malmö.