Nyköpings GK:s klubbchef Gary Cosford.  FOTO: TOMAS KIHLMAN

Lokal klubbs jobb för jämställdhet ger diplom

GOLF 

Nyköpings GK kan se sig lite som pionjärer. De är nämligen tillsammans med en annan golfklubb först i landet med att godkännas och diplomeras i förbundets nya jämställdhetsutbildning. – Men det är långt i från färdigt, säger klubbchefen Gary Cosford om det arbete som startats.

Förra året startade Svenska Golfförbundet ett jämställdhetsprogram kallat Vision 50/50. Runt 75 av landets drygt 450 golfklubbar och 21 distriktsförbund hoppade på det digitala klubbutvecklingsprogrammet. Nyköpings GK och Öjestrands GC, söder om Sundsvall, är de två första att bli godkända.

– Vi har haft en styrgrupp med folk från styrelsen, tränare och andra personer med ansvar som gått programmet, säger Gary Cosford.

– Men vi insåg snabbt att vi behövde en ha en referensgrupp, fortsätter han.

14 personer den yngsta 17 år, den äldsta 80 tog plats i gruppen. Med dem har man diskuterat de aktuella frågorna.

Kort kan man säga att det hela handlat om att se på den egna verksamheten med nya ögon och utifrån det göra förändringar på alla plan. Förändringar, där det behövts, som gör verksamheten lika anpassad för män som för kvinnor. Genomlysningen har gett resultat.

– Det är väldigt många saker vi tittat på och förändrat, säger Cosford.

Klubben har även jobbat när Sisu i detta arbete.

Så nu finns en förändringsplan klubben arbetar efter. För arbetet fortsätter. Cosford kan också se att könsfördelningen i klubben gått från 70–30 procent i manlig övervikt till 65–35.

– Så vi är lite på god väg i alla fall.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings GKGolfJämställdhetSport
Relaterat