2007 tog Lukas klivet över till den danska elithandbollen. Via Viborg och Kolding har han nu snart gjort sin tredje säsong med Ribe Esbjerg. Sammanlagt blir det snart tolv genomförda säsonger som 36 åringen (Lukas blir 37 år i maj) gjort i tre olika danska elitklubbar.

Och det kommer att bli en fortsättning på elitnivå. Lukas avslöjar så mycket att det finns ett nytt klart kontrakt med en klubb. Mer kan han inte säga just nu.

– Det blir nog offentligt ganska snart. Det blir en bra lösning för mig och familjen, säger Lukas hemlighetsfull.

Så mycket kan han i alla fall säga att det inte blir att flytta hem till IFK Nyköping.

– Nej det blir det inte.

Säsongen i Ribe Esbjerg började väldigt stökigt. Klubben gjorde sig av med en del spelare och spelet hackade betydligt. Men ju längre säsongen gått desto bättre har Esbjerg presterat på planen.

– Ja, det är lite roligare handboll nu.

Faktum är att laget är mest formstarkt av alla i ligan de fem senaste matcherna. Det har gjort att laget under våren plockat in sju åtta poäng på Sonderjyske och nu även smitit förbi i tabellen och parkerat på den åttonde och sista slutspelsplatsen. Men bara med en poängs marginal. Två omgångar återstår innan slutspelet börjar. Så en intensiv streckstrid väntar.

– Båda har topplag kvar att möta, säger Lukas.

Esbjerg möter i nästa match onsdag den 27 mars regerande mästarna Skjern på hemmaplan.

– Ska bli kul. Det är ett derby här på västkusten (Skjern ligger geografiskt runt fem mil norr om Esbjerg).

– Kan vi ta två poäng där är mycket vunnet, fortsätter mittnian som även denna säsongen bara spelar anfall.

Förra säsongen fungerade Lukas som spelande assisterande tränare i laget. Men på frågan om han fortfarande är det konstaterar Lukas att han mer fungerar som ett bollplank till huvudtränaren och är lite av "tränare på plan" under matcher. Inget mer.

– Men det är lite diffust måste jag erkänna, säger Lukas.

Trots så många säsonger borta från svensk handboll har Lukas fortfarande rätt bra koll. Han hyllar moderklubben IFK Nyköpings säsong i division 1 som nykomlingar. Tror att det kan bli ännu bättre 2019/20.

– Men det var tråkigt att Hammarby ramlade ur elitserien, säger han.

Lukas var under sin tid i Stockholmsklubben med om att ta upp laget i högsta serien. Sedan blev det även SM-guld innan han efter säsongen 2006/07 flyttade till Viborg i Danmark. Hammarby har sedan dess alltid spelat i högsta serien.