– Klart vi har samlat på oss en del erfarenhet eftersom vi har varit med i alla år. Det har gått bra hela vägen vi nöjda – och kommer säkert tillbaka nästa år, säger Anders Mathson.

Efter en nätt tur Oxelösund–Visby–Oskarshamn med sammanlagt två rundningar av mytomspunna Blå Ljungfrun och så tillbaka till arrangerande OxSS-måltornet vid Femöre var Nirvana Ice med Marcus Dennerstedt som skeppare var klart först. Men med den omräkningstabell som finns för båttyp och segelstorlek så blev det ändå en placering en bit ner, 18:e för att vara exakt.

De tre bäst placerade lokala båtarna seglade samtliga Dehler 34DD. Trosa BK-skepparen Anders Mathson var trea i Oskarshamn och hade slagläge för att ta det när båtarna passerade Västervik. Både Mathson och hans stora hjälp på Funny Too, Niklas Svensson, gjorde sin tionde start i den här tuffa havskappseglingen.

– Det har i alla fall varit ett av de bekvämare åren; varmt och skönt med mestadels lagom vindar och vi har inte seglat in i några stiltjehål alls.

Det var egentligen bara så att Gustavsbergsbåten Mithril med Rikard Isby gick ännu bättre mot Oxelösund.

– Vi hade som taktik att försöka hänga på henne direkt från start på sista etappen. Halvvägs stack de ifrån oss helt enkelt – inget att säga om då de är duktiga seglare, säger Mathson.

Väl i Oxelösund skilde det bara fem och en halv minut mellan de två som stod i en klass

Av de övriga lokala båtarna gick en annan Trosa BK-båt, Rabalder med Kjell Enbom som skeppare samt Nyköpings SS-killarna Stefan Kindeborg och Björn Hultgren med Doris bra på slutet och placerade sig på plats 12 och 15 i totalen. Även en annan Nyköpingsskeppare i form av Henric Lundblad hade bra fart på Inga G, som också brukar vara med i den här havskappseglingen.

Av de lokala seglarna fanns en tjej med i år och Klara Hagström från NySS kom tillsammans med Per Hagström 39:a. Den enda rena tjejbåten på många år, som ni träffade i SN-sportens förhandsreportage, satte starten mot Visby grymt bra och tog sig sedan i mål på plats 60 i en ganska svårseglad Beneteau Figaro 2. Första och sista dagen var de runt plats 30.

– Det var fantastiskt kul! Andra dagen hamnade vi tyvärr i bleket några hundra meter ifrån mållinjen och låg där i flera timmar och guppade, där tappade vi många placeringar tyvärr. Sista sträckan var riktigt fin med en helt makalöst vacker nattsegling med stundvis rejäla vågor och en del vind. Hade det inte varit för bleken hade vi nog hamnat i övre skiktet på resultatlistan! Men vi är otroligt nöjda!