Toppvärvning. Emil Millberg har körde bra även här på "Duntis" i Motala mot Piraternas duktiga reserver – och har kommit upp över 1,4 i löpande snitt vilket gör att han får dra på sig väst nummer två hemma mot Valsarna på torsdag. Foto:

Millberg i ordinarie väst mot Valsarna

Speedway

Griparna leder allsvenskan i överlägsen stil efter tre omgångar, har de bägge förarna med högst snitt – och får in landslagsföraren Peter Ljung till hemmamötet med Valsarna. Men ordförande Percy Lundkvist tror ändå på en tuff match.

– En höjdarmatch! Jag tror visserligen att killarna ska kunna klara av att vinna, tror att det kommer sluta 49–41 – men då får det inte bli några tabbar eller bortdömningar i starter för då är de där direkt och kan ta oss, säger Percy innan han meddelar sjuan som han just har fått in av lagledare Anders Fröjd.

I och med att Emil Millberg har kört till sig ett snitt på 1,462 nere på reservplats så kommer han sannolikt vara uppe på ordinarie för att stanna. Den regelmässigt styrda rockaden mellan Millberg och Alexander Edberg är också den enda ändringen i laget jämfört med första hemmamatchen i år då Griparna körde över Vargarna. Och "Alex" brukar vara pålitlig i just kombon hemma och på reserven.

– I min kalkyl måste Alex ta minst sex poäng. Sedan tror jag ganska säkert att trion, Timo Lahti, "Vispen" (Oliver Berntzon) och Peter Ljung kommer att snitta på 11–12 poäng. Linus Eklöf måste ta sju–åtta. Då är vi hemma, säger Percy.

Så här säger han om Valsarnas återkomst till allsvenskan:

– De har ett kanongäng.

Pontus Aspgren kraschade rätt illa i polska ligan i mitten av maj och är sparkapital framöver. Men norrmannen Lasse Fredriksen har också kört bra; 1,625 i löpande snitt är en rejäl höjning på ingångssnittet.

Och trion Tomas H Jonasson (2,300), Filip Hjelmland (1,933), Ludvig Lindgren (1,867) ångar på med snitt på över två plus att Hjelmland och Lindgren kan Svanstaovalen utan och innan.

– Honom ville vi gärna ha behållit, men till att börja med sa Vetlanda att han skulle köra i Nässjö. Det här är en tuff match. Valsarna kommer att komma med fyra riktiga poängplockare, inflikar Percy.

Hemma mot Piraterna bröt Valsarna mot 5/2-regeln när det gäller fördelningen mellan svenska och utländska förare, men det var absolut inget som upprörde Percy.

– Nej, vi har inte så många utländska förare i truppen själva men jag sa direkt att jag inte ville skriva under. Vad skulle samhället i övrigt säga om vi diskriminerade utländsk arbetskraft på det sättet.

På avdelningen dribbel med utländska förarlicenser så har Maksymilian Bogdanowicz, som är fostrad i Malmöklubben Gnistorna, numera en polsk licens och har därmed hamnat utanför truppen. Det försvagar bredden i laget då endast Adrian Gheorghe och Alex Edbergs polska mekaniker Maciej Piaszczynski finns kvar om Emil Millberg eller William Björling skulle få nya smällar och den här gången tvingas avstå match.

– Vi får ta det om läget uppstår, Fröjd har koll på det där. Just nu är frågan inte aktuell.

Då snackar Percy mycket hellre väderprognoser och litar mest på undertecknads analyser av yr.no-kurvorna där numera...

– Grymt att det ska bli uppehåll och bra väder en gång till – väldigt stor skillnad på vårsäsongen förra året, säger Percy.

Griparnas lag mot Valsarna

1 Timo Lahti (K)

2 Emil Millberg

3 Linus Eklöf

4 Oliver Berntzon

5 Peter Ljung

6 Alexander Edberg

7 William Björling

Läs mer om dessa ämnen

GriparnaSportspeedway