Vi träffas på Stora torget i Nyköping. Just den här platsen skulle kanske rent bekvämlighetsmässigt inte fungera som samlingsplats för yogautövning.
– Vet inte om mattorna håller för det och det skulle behövas någon typ av musikanläggning, säger Madelaine Clason Laxmi och ser sig om.
Hon har sedan 2013 hållit gratis yogaklasser på Rosenhillsfältet på Arnö, mellan juni och augusti. 2018 drog hon ned verksamheten till en till fem gånger per år. Efter pandemin har fokus legat helt på nationaldagsyoga och det är något hon har fortsatt med.
Som mest har hon lyckats samla 60 personer i alla åldrar, men det brukar röra sig runt 20–40.
– Grannarna brukar stå och kika genom häckarna för att se vad vi håller på med. Jag skulle vilja att fler vågade. Jag försöker göra yogan så att den passar för unga, gamla, hundar – alla. Det spelar ingen roll hur "fit" man är, alla ska kunna göra det, säger hon.
2010 utbildade sig Madelaine Clason Laxmi till yogalärare i Singapore, där hon bodde i sex år. Hon har sedan dess jobbat med yoga i olika former.
– Jag förstår inte varför vi inte använder oss mer av yoga än vad vi gör här. Det skulle kunna hjälpa så mycket. Och det är inte bara yoga utan alla österländska tekniker. Att hantera sig själv och sitt nervsystem. Det är mycket stresshantering, men även att lära sig om sitt ego. Det är en resa på insidan, som vi saknar i den här delen av världen.
Jobbet som systemvetare har varit tufft och hon säger att just yogan har hjälpt henne i en stressig vardag.
Hur har yogan utvecklats för dig under alla år?
– Det är en livsstil, ingen motionsform. Jag lever så mycket jag kan i det. Men det gäller att inte göra det för komplicerat. Man ska se det som en resa. Jag tycker det är bra att träna för olika lärare, för man får alltid med sig något från alla. Min dröm är att göra den där fältträningen till något stort så att alla kan samlas.
Två punkter är viktiga för henne.
- Att stärka immunförsvaret, för att på så sätt bättre stå emot nästa pandemi.
- Att umgås med sina grannar och medmänniskor.
– När man gör de här enkla rörelserna så är allt så simpelt. Man öppnar upp sig automatiskt så man behöver inte ens tänka på hur man ska ta kontakt. Alla blir så sociala när vi är klara, de vill inte gå hem utan sitter i stället kvar och fikar.
Att hitta rätt i yogadjungeln är inte svårt, enligt Madelaine Clason Laxmi.
– Man behöver inte vara så traditionell. Jag brukar skala av och göra det enkelt och göra lite av allt, anpassa övningarna efter den publik man har framför sig. Det ska vara en bra upplevelse och jag vill ge människor verktyg som de sedan kan använda sig av själva.
Var skulle du vara i dag utan yoga?
– Död ... säger hon med ett överraskande skratt.
– Mycket har hänt i mitt liv. Jag är ensamstående och har uppfostrat min dotter själv. Jag flyttade själv tillbaka till Sverige när hon var sex år gammal. Valde att köpa hus och starta företag. Det var mycket som hände. Jag hade inte klarat mig hit om jag inte hade haft yogan. Jag känner att jag hjälpt mig själv genom att hjälpa andra och det är det yoga handlar om. Det ska vara win-win, vi ska hjälpa varandra.