Efter en lång resdag i värmen i tisdags var de flesta återhämtade till torsdagens inledande försöksheat med mestadels 1000 meter och så några 200-lopp.

– Det har varit riktigt varmt här nere och det har varit riktigt tuff konkurrens, men det visste vi om sedan tidigare, rapporterar Nyköpings kanotgymnasiums chefstränare Mats Johansen på plats i Plovdiv.

När det gäller U23 var Nyköpings Kanotklubbs Anton Andersson tillsammans med Brunnsvikens Albert Friman tvåa på K2 1000-meterskvalet och det räckte till final.

Artikelbild

Nyköpings KK:s Dennis Kernen tror och hoppas att det ska kunna bli final på specialdistansen K11000 meter

I K4 500 meter var tjejerna med NKK-kanotisten Alva Johansen sexa i sitt försöksheat, men fanns man inte med i tätstriden för direktplatser var det lika bra att slå av på takten så vi får se om det finns mera att ge av den unga besättningen under fredagens semi.

– De missade starten lite och då var det inte så mycket att kriga om då alla gick vidare till final. Vi får se om de kan få till det lite bättre till semin, säger Mats Johansen.

En som imponerade var tidigare Martin Nathell, som under flera år bodde kvar i Nyköping efter sina studier vid kanotgymnasiet här. Han vann sitt försöksheat på K1 1000 meter och ser ut som ett medaljhopp.

Nyköpings KK:s Dennis Kernen gör sitt sista år i juniorklassen och var fin fyra i kvalet på sin favoritdistans – nästan sju sekunder fram till den vitryske vinnaren av heatet men på K1 1000 meter drar det lätt i väg. Placeringsmässigt var det bra och Kernen sa till KK att en finalplats trots allt är inom räckhåll.

NKK-tjejen Rebecka Gustafsson Lönnroth har dominerat glädjande mycket i svensk konkurrens och var här femma i sitt försök och är vidare till semi.

– De såg stabila ut båda två, inflikar Johansen.

William Berg och Karl Brodén var åtta på K2 1000-försöket i ett riktigt tufft försöksheat, men då det var se placeringar och de tre bästa tiderna utöver så hankade sig faktiskt den rena NKK-besättningen vidare. Viktigt det där när det gäller att samla på sig erfarenheter, okej.

– Ja, vi ska ju komma ihåg att fyra av fem NKK:are är förstaårsjuniorer. De gjorde ett snabbare lopp än någonsin tillsammans och då är det helt okej i oerhört tuff konkurrens, säger Mats Johansen.

Damjuniorernas K4:a hamnade också i ett på papperet tufft försöksheat där Sverige med de bägge Nyköpingstjejerna Rebecka Gustafsson Lönnroth och Malin Andersson slutade åtta, fem sekunder efter segrande Ryssland. De missade semin med ynka två hundradelar.

Men resten av alla svenskar till semi borgar för en spännande fredag.