Camilla Nilsson och Sofia Ögren fick en lagom tuff genomkörare mot Moa Grate och Emmy Sjöström från vassa beachvolleyklubben IK Studenterna i Umeå.

– Absolut, vi hade plötsligt ganska mycket vind att förhålla oss till – och de använde den bra många gånger, säger Sofia Ögren efter att ha klarat av alla familjära gratulationer.

Hon har inte bara hamnat i par med Camilla Nilsson, utan är i hemmaparet på damsidan.

Nilsson har bytt till Nyköpings FK och fick njuta av att det samlades mer och mer folk runt matchen. Lite trevande i några lägen. Fantastiskt resolut och atletiskt i andra.

– Vi har mycket kvar att jobba med, men det var en bra öppningsmatch för oss. Det var lurigt med vinden, som går runt här på torget. Det gäller att känna in varje spelplats, säger Camilla.

Det är lite som seglingens vindfällor som uppstod, nästan vindstilla, och så friskade det på.

– Och det är ett fint men tjockt och mjukt sandunderlag och då kan man inte komma med lika många höga upphopp utan söka lite lägre snabbare vägar, speciellt om den här vinden fortsätter, det är väl lite sådana saker som vi måste slipa till framöver, analyserar Sofia Ögren.

För härnäst kommer motståndet att bli vassare. Men Grate och Sjöström spelade bra i perioder. Nu fick de aldrig momentum, men det krävdes att Nilsson och Ögren snäppade upp varje gång. Och så ska det givetvis vara på den här nivån fast det på papperet skiljer lite mellan de fyra topprankade damparen, som alla vann på fredagen utan att vara direkt hotade i ett enda set, och de övriga fyra.

– De spelade aggressivt så vi fick verkligen tillfälle att komma in i försvaret, säger Camilla.

– Sedan utnyttjade de vinden skickligt i flera servar som blev otagbara, men då får man bara vara cool och ta nästa boll, fyller Sofia i.

Men alla som var med på SM senast har minst sagt vindspelet i ryggen.

– Utan det kanske det hade känts mera osäkert, men nu kom vi in i det ganska snabbt.

Hemmaparet, där det ska sägas att Ögren spelar för O8 Beachvolley Club men de togs emot som homegirls, hade också hela tiden greppet och arbetsro i det skiftandevädret där solsken avlöste skugga och där blåsten var byig.

Siffrorna 21–17 speglade väl första setet medan 21–15 i andra kunde vara lite större. Så kändes det i alla fall.

Vad gjorde ni bra?

– Vi kom fram på nät väldigt bra och varierade vårt anfallsspel, säger Camilla Nilsson.

Strax efter lunchtid på lördag smäller det emellertid med det kanske vassaste motståndet på papperet, även om fjolårsvinnarna Tadva Yoken och Sigrid Simonsson har halkat ner till andraplats på rankningen – tätt följda av Nilsson och Ögren. Yoken och Nilsson har spelat med varandra i fyra långa säsonger 2013–16 och kan varandras favoritslag utan och innan.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få möta Tadva här i Nyköping!