• Johanna Engström och Robert Berg hjälpte varandra under swimruntävlingen Ö till Ö tillika VM - och var nöjda med tiden Foto:
  • Nina Ellmark och Erik B:son Blomberg från årets Ångalopp. Nu har de deltagit i Ö till Ö där de kom in på tiden nio timmar och tre minuter vilket gav dem en sjundeplats. Foto:
1/

Ellmark och Engström nöjda med de bägge lokala lagens prestationer – snabba tider

SWIMRUN

Simma en mil och springa sex och en halv mil. Det gjorde några lokala kämpar med bravur när de deltog i swimrun-VM. Och målgången var förstås väldigt skön att passera. – Vi var överlyckliga. Vi grät båda två, säger Johanna Engström.

En sträcka på 75 kilometer varav en mil simning har några lag med lokal anknytning avverkat när Ö till Ö The Swimrun World Championship 2018 avslutades under måndagen.

Nina Ellmark tillsammans med Stockholmskillen Erik B:son Blomberg samt Johanna Engström och Robert Berg fick en tidig start i den första simningen från Sandhamn.

– Vi åt frukost kvart i fyra sen var starten vid 06.00. Det var helt magiskt att starta då när solen precis är på väg upp, säger Ellmark.

Och förutsättningarna var perfekta.

– Ja, bättre kan det inte bli. Förhållandevis varmt i vattnet men lite för varmt i luften om man ska klaga på något. Men det var bästa väderförhållandena i Ö till Ö:s historia tror jag, bättre än så här blir det inte.

Metodiskt framåt. Nina Ellmark och Erik B:son Blomberg kom in på tiden nio timmar och tre minuter vilket gav dem en grymt fin sjundeplats. Foto:

Båda lagen var väldigt nöja med sina lopp.

– Det kändes jättebra, vi hade väldigt roligt. Men det var långt. Jag trodde att jag skulle ha en dipp men jag hade faktiskt inte det. Robban var inte pigg hela tiden men vi stöttade varandra. Han drog mig i simningen hela tiden och jag drog honom i löpningen när han var trött, säger Engström.

– Det kändes mycket bättre än vad jag trodde det skulle kännas. Vi gjorde ett väldigt kontrollerat lopp. Klarade oss utan svackor och körde vårat egna race, säger Ellmark.

Men under loppet var inte allt helt smärtfritt.

– Vi hade lite otur. Efter andra simningen ramlade Robban och slog sönder sin ena paddel som gick av på mitten. Då gav jag min ena paddel till honom och jag fick simma med den halva paddeln. Det var inte optimalt. Men det var bättre än ingen alls, säger Engström med ett skratt.

– Det var en läskig incident mot slutet. Jag ramlade ned för ett stup tillsammans med massa rullgrus och en stor sten, det hade kunnat sluta riktigt illa. Det var otroligt läskigt, säger Ellmark.

I mål på Utö var Ellmark och Blomberg sjua på den fina tiden nio timmar och tre minuter, 47 minuter efter vinnarduon i mixedklasen Martin Flinta och Helena Ebeneova Karskova.

– Den längsta löpsträckan på hela loppet var på den sista tredjedelen, och den är två mil. Då har man hållit på i bra många timmar. Vi lyckades hålla energin så det gick jättebra. Vi hade en plan som vi kunde hålla, och till och med toppa under resans gång. Men det viktigaste var att det skulle bli en bra upplevelse och ett bra lopp. Det skulle vara så bra att man vill göra om det, och det vill jag. Vi är jättenöjda.

De har all anledning att vara nöjda efter ett sådant bra lopp. Faktum är att det var flera som gjorde såpass bra lopp att samtliga banrekord slogs.

– Det var otroliga rekord som togs i dag. Alla banrekord på dam, herr och mixed uppdaterades. Erik körde sin sjätte Ö till Ö och ville slå sitt personrekord som är på nio timmar och 56 minuter. Och det gjorde vi ju med stor marginal.

Inte så konstigt så tog det på krafterna att genomföra ett lopp på 75 kilometer. Johanna Engström med halva paddeln i handen och Robert Berg efter målgången. Foto:

Engström och Bergs tid var nio timmar och 27 minuter. Ett väldigt bra lopp trots att Engström hade en väldigt jobbig vecka bakom sig.

– Min mamma gick bort för en vecka sedan. Det var osäkert om jag skulle delta först men jag bestämde mig för att köra loppet för att hon ville att jag skulle köra. Det var en tung vecka så hann inte ladda upp optimalt. Men det kändes skönt att ha stödet här av pappa bland annat och mamma var med mig hela loppet också.

Hur kändes det att springa in i mål?

– Vi var överlyckliga. Vi grät båda två. Att bli mottagna av våra familjer kändes jätte jättebra. Det var jättekul att de var här, det uppskattar jag jättemycket, säger en rörd Johanna Engström.

Det tredje mixedparet med lokal touch, Magnus Nygren och Peggy Kleidon, kom in på tiden 11 timmar och 22 minuter vilket gav dem plats 36.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Johanna EngströmSportSportlöpning simning
Relaterat