Anders Nordberg har stora framgångar med det norska landslaget och skulle kunna spräcka fältet på Stigtomtakavlens andrasträcka för sitt Nydalen Skiklub. Foto:

Norska Nydalen favorit i Stigtomtakavlen

Orientering

Orienteringsvåren är äntligen här! Den försenade lokala premiären blir Stigtomtakavlen i helgen där det bjuds på fint väder och plötsligt närmast snöfria skogar vid Knektbråten mellan Jönåker och Kvarsebo.

Det enda som inte är så roligt är att det är Swedish league tillika svenska landslagsuttagningar i Skåne.

– Olyckligt att det blev samma helg när vi har en tävling som är Tiomilarelevant (går utanför Nynäshamn i år) på alla sätt. Måsenstafetten blev inställd så egentligen blev det ett superläge och många som hade velat välja Stigtomtakavlen. Men nu är det som det är och bara att gilla läget. Vi har flera anmälda lag än senast det var en sådan här krock, säger OK Hällens Tomas Öberg.

Det är därför VÄLDIGT mycket som talar för norsk seger i herrklassen i form av Nydalens Skiklub.

– Ja, Anders Nordberg på den andra, långa nattsträckan är en mycket bra nattlöpare med stora landslagsmeriter. Elias Jonsson på femtesträckan är en mycket duktig junior som har vunnit mycket redan nu i vår. Det kommer att gå fort och det känns nästan som att de måste missa lite på någon av nattsträckorna för att någon ska kunna slå dem – men vi får se, säger Per Öberg som är speaker på lördagens nattsträckor och tar på sig ungdomsledarjackan på söndagsförmiddagen.

Anders Vister, Eirik Kamstrup Hovind, Eirik Langedal Breivik och Jon Aukrust Osmoen är de övriga fyra i Nydalens lag.

Vilka kan ändå utmana om Nydalen inte avgör redan under natten?

– IFK Göteborg har trots att deras bästa svenskar är i Skåne ändå ett skapligt lag. Ett par bra norrmän finns med. De kommer säkert att var med där framme ändå, säger Per Öberg.

Morten Jarvis Westergård, Andreas Sølberg, Jonas Pilblad, Erik Engstrand, John Persson och Vetle Ruud Bråten har också pressen på sig att prestera då det är hård konkurrens om de sista platserna i förstalaget.

– Ärla saknar bara en eller två från sitt bästa lag och ser bra ut rakt igenom. Malung har ett par duktiga veteraner och OK Linné har en så bred trupp att de troligen kommer att vara topp fem, analyserar Per Öberg.

Noteras här att Robbin Kantarp, som för ett antal år sedan tog SM-brons i Målilla för OK Hällen tillsammans med Per och Peter Öberg, avslutar för Ärla – efter att tidigare ha sprungit mycket nattsträckor genom åren i Tiomila ser det alltså inte ut att bli så i år.

Nyköpings OK gjorde det fantastiskt bra förra året I Stigtomtakavlen, men har tappat Jens Wängdahl och har sina bästa juniorer i Skåne. Inga schweizare finns heller med. NOK brukar emellertid springa bra i just Stigtomtakavlen.

Både Tomas Öberg och Per Öberg har provlöpt den ganska vackra terrängen runt Knektbroten och kan rapportera om väldigt lite snö och hård tjäle.

– Jättefint! Jag trodde det skulle vara blötare nu när tjälen släpper, säger Per Öberg.

På damsidan behöver man egentligen bara kolla på de låga startnumren för att hitta en handfull favoriter; OK Ravinen, Domnarvet, IFK Lidingö, Järla, OK Linné, OK Kåre och Göteborg-Majorna som har slagit sig ihop med IFK Mora.

– Ska man efter bara en snabb titt i damernas laguppställningar ta fram tre favoritlag av de där är det Domnarvet, Lidingö och Järla, anlyserar Per med kollen.

Nyköpings OK 1 springer med Ida Hylander, Sandra Edhager och Marika Nylund Ek.

Vi får se de duktiga Katrineholmsbröderna Melker och Karl Lundin göra debut i Hällendräkten i olika lag i Stigtomtakavlen. I ungdomskavlarna finns det ett par bra lokal gäng.

– Det är klart fler ungdomslag än de senaste åren, ett kul tecken, säger Tomas Öberg.

Läs mer om dessa ämnen

OK HällenOK MåsenStigtomtaSportOrientering