• Foto: Sportinphoto
  • Foto: Sportinphoto
  • Foto: Sportinphoto
1/

Norton tog plats i speciellt sällskap

Gokart

Först premiär en internationell serie, utvald av svenska bilsportförbundet. Sedan tävling på hemmaplan som tyvärr inte alls blev som de tänkt sig. Unge Norton Andreasson fortsätter att göra avtryck i gokart.

Till tävlingen i franska Salbris hade Norton och svensken Theo Wernersson valts ut av svenska bilsportförbunden. Sammanlagt 51 unga förare från en mängd olika länder hade av sina bilsportförbund också valts ut. Tre deltävlingar blir det, nästa i Italien efter midsommar. Den sista i Belgien.

– En häftig grej. Alla förare får samma kläder. Och det är mycket publicitet, säger pappa Johan Andreasson.

Chassi och motorer lottas ut. Allt material är nytt. Under de tre dagarna bytte förarna sedan motorer med varandra två gånger.

– Norton var klart yngst, huvudet kortare än alla, säger Johan.

Han tycker att det tog ungefär tre dagar för Norton att lära sig allt det nya. För allt var nytt, bil, däck, banan.

I de tre kvalheaten blev Norton nia, tia och elva. Det gav en finalplats som nummer 20. I finalen körde han upp sig och blev 16:e man.

Sedan blev det faktiskt tävling i Sverige och Jönköping som lite omväxling.

– En jättestor omställning för Norton. Han vill prestera.

Tyvärr blev det ingen lyckad tävling alls eftersom en detalj bak på karten lossnade. Oflytet fortsatte sedan med tidstillägg både i förfinal och final. Det blev därför en 16:e plats i finalen efter att han hade kört i mål som åtta.

Nu är det lugnt för Norton fram till midsommar då tävling i Italien väntar. Sedan alltså deltävling två i den internationella serien.

Läs mer om dessa ämnen

Norton AndreassonSportGokart motorsport