Det var en otäck krasch i Wölberts allra sista framträdande i en polsk match som olyckan var framme. Till en början ska det ha varit väldigt otäcka scener. Griparnas lagledare Anders Fröjd förklarade emellertid på tisdagseftermiddagen att läget var under kontroll.

– Men Wölbert blir borta från speedwayen tre till fyra veckor, säger Fröjd.

Då han har varit backup till Timo Lahti och Peter Ljung så ser det därmed ut att vara slutkört den här säsongen i Griparna för Wölbert.

Ersättaren Marcin Nowak såg väldigt snabb ut mot beskedligt motstånd i våras.

– Han har inte riktigt lyckats hålla den formen och helt enkelt inte varit så het senaste månaden, men nu får han ju chansen att köra en match och visa att det inte är så, säger Fröjd, som har valt Wölbert när det har behövts nu på sensommaren.

Alexander Edberg gjorde åkmässigt en av sina bättre allsvenska matcher i år uppe i Hagfors, innan han vurpade och slog i styret. Mörbultad i Hagfors. Inte i åkdugligt skick nu. I stället för att köra riders replacement för Alex kommer Adrian Gheorghe in. Det sätter i sin tur lite extra press på Christoffer Selvin, som i sin tur ersätter handledsskadade William Björling.

– I och med att jag sätter Selvin med väst nummer sex får han spår ett och två i reservheaten och därifrån kan han säkert göra det bra. Och sedan lutar det ju åt att han ersätter Adrian Gheorghe i ett heat där han får just spår ett igen. Det är ju oftast stor fördel med ettan och tvåan gentemot de övriga i Nyköping.

Selvin körde in sju poäng i torsdags och inkasserade två välförtjänta svaljaktsfåglar för det.

En annan stor plusvariant var Linus Eklöf med åtta inkörda poäng plus tre bonus på bortaplan i en semifinal var hans klart bästa allsvenska framträdande i år.

– Utan tvekan var det så och Eklöf har fått köra både i Danmark och Smederna och brukar tända till lite extra när det blir augusti och viktigare matcher. Jag tror att hans fina kurva kommer fortsätta peka uppåt.

Emil Millberg hade det svårt på ordinarie plats i torsdags.

– Men han var vassare så sent som kvällen innan och har också kraftigt förbättrat sitt motormaterial senaste veckan. Jag vill se fyra poäng av Millberg när han kör som ordinarie och hoppas på det på torsdag.

Parallellt kör de bägge östgötaklassikerna Vargarna och Griparna om den andra finalplatsen med start på onsdag på Kråkvilan – där Vargarna lär behöva en klar seger för att få till en final. Den sista frågan till Griparnas ordförande Percy Lundkvist:

Vilket lag föredrar ni nu när det ser ut att bli final för er del?

– Det blir större eko i Speedwaysverige om vi slår Piraterna så jag skulle välja dem – och det lutar väl åt att de slår ut Vargarna också...

Lägger man till att Timo Lahti, som har fått ledigt på torsdag, vann en rätt stor inbjudningstävling i Tyskland kan man verkligen säga att Griparna har chansen i en final på papperet. Men först ska Valsarna avklaras på torsdag.

[fakta nr="1"]

[fakta nr="2"]