Marcin Nowak.

Nowak får chansen i premiären

Speedway

Griparnas nya polska förare Marcin Nowak blixtrade till ett par gånger i måndags, slutade två i Percy Lundkvist cup och tar plats i premiärlaget i Hallstavik på torsdag. En viktig roll får även Timo Lahti med massor av erfarenhet av ovalen i Hallstavik.

Oliver Berntzon brände i finalen i måndags av en start från bana tre som man inte ser så många av på Svansta. Griparnas lagledare Anders Fröjd har fått in en joker som han halar in med väst fyra i stället denna gång.

– Får han bara vara hel kommer det att bli en jättebra säsong. Han har till i år fått "Zorros" (Magnus Zetterström) gamla mekaniker och när grejorna stämmer kör han riktigt fort, säger hårt jobbande lagledare Fröjd.

Polacken Marcin Nowak visade hög högstanivå i måndags och inkörningen på de allsvenska banorna fortsätter på torsdag för den polska föraren.

– När han har fått åka in sig kommer han vara väl i klass med det Oskar Fajfer var för oss förra säsongen. Han är ungefär lika startsnabb som Fajfer, lite tuffare men kanske inte riktigt lika teknisk. Man kan säga att vi har fått in en ny Fajfer, säger Fröjd.

Av spetsförarna som inte kör på torsdag finns Peter Ljung (höga 2,490 i ingångssnitt) och tyske Kevin Wölbert (2,000), som är lite av kortbanespecialist och därmed kan bli användbar i Nyköping och Norrköping. Det innebär att Griparna exempelvis kan köra med Timo Lahti och bägge de utländska förarna eller ett annat alternativ Ljung – förra årets bästa allsvenska förare – i stället för Nowak.

– Vi får ju i stort sett in alla förare i laget, men jag kommer att snurra runt på toppförarna så man får veta vilka banor som passar den och den föraren.

Givetvis kommer Griparna i de flesta hemmamatcher ha ett totalt ingångssnitt högre än 8,7. Griparna möter på torsdag Norra speedwayalliansen som är ett obligatoriskt hopkok av Rospiggarna, Masarna, Indianerna och Smederna. Matcherna kommer att köras på klubbarnas arenor runt om i Sverige med start på Piggarnas hemmaoval i Hallstavik. I hemmalagets trupp finns Nyköpingskillen John Lindman.

– Men det viktiga är inte att vinna serien, det är att bli topp fyra och köra riktigt bra i semifinalen, inflikar Fröjd.

Är Piraterna starkast av östgötalagen och er största utmanare om ni ska vinna alltihopa till sist?

– Det är fyra lag som på papperet är bättre än de bägge allianslagen. Piraterna är kanske knappt bäst på papperet, men de har å andra sidan den enklaste banan att komma till av de tippade tipplagen. Det är ju lättare att åka i Motala än det är att komma till Norrköping exempelvis, analyserar Fröjd.

– Vi fyra topplag kommer att slå varandra och man ska inte alls räkna bort Valsarna i den kvartetten.

Griparnas premiärlag i Hallstavik

1 Timo Lahti (2,196)

2 Alexander Edberg (0,618)

3 Linus Eklöf (1,438)

4 Oliver Berntzon (1,410)

5 Marcin Nowak (2,000)

6 William Björling (0,500)

7 Emil Millberg (0,500)

Lagsnitt: 8,662.

Ingångssnitten som är baserade på fjolårets inkörde poäng per heat inom parentes. Årets taksnitt, det vill säga högsta tillåtna lagsnitt, har till årets allsvenska sänkts till 9,500. Lagen ska innehålla minst två svensklicenserade förare med ett ingångssnitt på 0,500.

Läs mer om dessa ämnen

GriparnaAnders FröjdSportspeedway