Årets hos IFK Norrköping har varit utvecklande för den offensive teknikern Pontus Almqvist från Nyköping.

Efter att ha visat framfötterna i U21-laget under första halvan av säsongen kom han närmare och närmare allsvenska spelminuter i takt med att det allsvenska topplaget blev av med spelare till andra europeiska ligor.

I Halmstad häromveckan sedan kom så den allsvenska debuten. Minnesvärt för Almqvist, även om hans "Peking" mycket överraskande förlorade matchen med 1–2 på en tungsprungen Örjans vall.

Artikelbild

| Det lär bli fler chanser att jubla på Östgötaporten efter Pontus Almqvists nya kontrakt.

– Klart det kändes lite extra när det var allsvensk debut, adrenalin och sådär. Men när jag såg matchen i efterhand kändes det som om jag skötte det bra. Och det kommer inte vara lika nervöst nästa gång.

Då fixade han dessutom frisparken som bäddade för IFK:s tröstmål den gången.

I takt med utvecklingen har också samtal förts mellan Almqvist och IFK:s ledning om en framtid. Och på måndagen kom beskedet: IFK Norrköping har förlängt avtalet med Pontus Almqvist. Det nya kontraktet sträcker sig över säsongen 2020.

– Ett kvitto på att jag jobbat hårt. Det var tufft i början att komma in i laget, men nu känner jag mig som en i gänget och ser fram emot de här tre åren, säger Almqvist.

Du var aldrig orolig, med tanke på att kontraktet gick ut och att det drog ut på tiden, att de inte skulle komma med något kontraktsförslag?

– Nej, vi har haft bra kontakt den senaste tiden och jag har lika mycket förtroende för dem som de verkar ha för mig.

Kan du beskriva din utveckling under säsongen?

– Jag har mycket tips från Niclas Eliasson och Nicklas Bärkroth nu, de är stora. Jag behåller min spelstil, men de har gett tips om hur man ska utmana i rätt lägen och sådana grejer.

IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson kommenterar för IFK:s hemsida kontraktssigneringen:

– Pontus har en enorm ambitionsnivå för att ta sig framåt i sin fotbollskarriär och han har visat att han verkligen har tagit till sig instruktionerna vi har gett honom för att han ska utvecklas. Det är en spelare med intressanta egenskaper, som har fostrats i vår egen akademi, men som fortfarande har en lång väg kvar att gå.

Almqvist ser redan fram emot vinterfysen, där han ska bygga sig extra för att klara det allsvenska spelet.

Närmast väntar dock EM-kvalmatcher i Jönköping denna vecka för P18-landslaget mot Estland, Moldavien och Italien. Det är första gången Almqvist är med i ett landslag.

– Jag förväntar mig inte att få spela därför, men kommer jag in ska jag ta chansen. Jag funderar inte så mycket på det, utan fokuserar främst på Norrköping, avslutar Pontus Almqvist.