• Det här gänget gick ut som etta och tvåa i A-klassen den sista dagen. Max och Håkan Oscarsson, i snarlika blåa tröjor, vann. Jonnie Svensson och Robert Engdahl, Nyköpings GK, slutade femma. Foto:
  • Segrare. Mårthen Backman och David Nilsson var vassast i B-klassen, Håkan och Max Oscarsson i A-klassen. Foto:
  • Linus Leppänen, tillsammans med Adam Kjellberg tia i A-klassen. Foto:
  • Mårthen Backman och David Nilsson prisas av Anna Falk, SN:s chefredaktör. Foto:
  • Mårthen Backman och David Nilsson, vinnare i B-klassen. Foto:
  • Håkan och Max Oscarsson, vinnare A-klassen. Foto:
  • Jörgen Blomqvist och Mari Andersson, Nyköpings GK, tvåa i A-klassen. Foto:
  • Foto:
1/

Nya – och gamla – vinnare i SN-golfen

Golf

Glada, nästan förvånade segrare. Mårthen Backman och David Nilsson var vassast av alla i SN-golfens B-klass. Imponerande, med tanke på att detta var deras första tävling någonsin.

– Det känns som en dröm. Vi har spelat otroligt jämnt, säger Backman, som erkänner att han hade "fjärilar i magen" när han och radarpartner Nilsson gick ut i ledning på tävlingens sista dag. För David Nilsson var det annorlunda.

– Jag blev nervös när vi närmade oss slutet och man började förstå att segern var nära.

– Då blev jag lugn, kontrasterar Backman.

Duon, som båda spelar för Nyköpings GK, vann alltså den första tävling de någonsin deltagit i. Nilsson började spela golf 2017. För Backman är detta den första aktiva säsongen på 17-18 år. De tror att en nyckel till framgången var deras relativt höga handicap; då får man fler slag på sig.

Firma Backman/Nilsson vann en klar seger; det skiljde så mycket som tio poäng ner till andraplats. Vinnarna skrapade ihop starka 135 poäng över tre dagar. Också i A-klassen var det bästa paret flera poäng framför alla andra: Max och Håkan Oscarsson, Nyköpings GK. De landade på 130 pinnar.

– Vi har spelat bra nästan hela vägen; det har sett stabilt ut. Tyvärr tappade vi lite under de fyra-fem sista hålen i dag, så efter det trodde vi att det var kört, kommenterar de.

Max och Håkan Oscarsson ingick i det fyrmannalag som vann SN-golfen 2016, i dess dåvarande form.

– Det ursprungliga målet i år var att ta oss till final. När vi lyckades med det blev siktet topp fem. Men det är klart, vi spelar alltid för att vinna, säger segerduon. De är tydliga med att de uppskattar SN-golfen.

– Det är en rolig tävling. Dels får man spela tre dagar i rad, dels är det en kul spelform, tycker de.

Som SN tidigare skrivit om var spelformen under de två första dagarna greensome. De båda spelarna i ett par slår då varsitt utslag, varefter man väljer en boll att fortsätta på. Därefter slår man vartannat slag. Formen för finalen var så kallad fyrboll. Det innebär att båda spelarna genomför varje hål var för sig. Efteråt räknas enbart det bästa resultatet.

Tvåa i A-klassen blev Jörgen Blomqvist och Mari Andersson, Nyköpings GK. De låg på femte plats inför den sista dagen. SN träffade på dem med ett hål kvar att spela. Då verkade de hoppfulla. "Kanske, vi får se" var svaret på om prestationen skulle räcka för att blanda sig i toppstriden.

Christer Olin och Joakim Årstrand, Nyköpings GK, slutade fyra i A-klassen. De gick tillsammans med sluttreorna, Andreas och Patrik Eneling från Kiladalens GK.

– Det har varit en riktigt trevlig boll. Alla har gjort vad de kunnat och vi har peppat varandra, menade Christer Olin och fick medhåll från de övriga.

Läs mer om dessa ämnen

Jönåkers GKNyköpings GKSportGolf