Det är första året i hockeyettan som prövningen gjorts med de nya licensreglerna som innehåller krav på ekonomi, organisation, arena och ungdomsverksamhet.

Och nu är Nyköping Gripen ett av lagen som inte når upp till kravet på 100 000 kronor för det egna kapitalet och behöver dispens för spel den här säsongen.

– Det har varit ett tufft år för oss. Vi har en bra handlingsplan som vi kommer följa till nästa säsong, den visar upp positivt resultat. Så det känns bra, säger Marcus Höglin, tf ordförande Nyköpings Hockey Ungdom.

Kraven på eget kapital kommer dessutom skärpas de närmaste åren. Nästa sommar är det den dubbla summan som gäller, men det kommer att höjas upp till hela 500 000. Därför är det ansträngt för de klubbar som har fått dispens. Denna typ av dispens kan man nämligen bara få en gång under en femårsperiod.

– Det kommer såklart vara ett tungt år, men det tror jag att det kommer vara för alla klubbar i divisionen, även om man har kapitalet eller inte. Det är vi medvetna om och vi har en plan för det, så det känns ändå rätt tryggt om vi följer den, säger Marcus Höglin.

Exakt vad handlingsplanen för Gripen innehåller är inte helt officiellt än, men Marcus Höglin säger att det är viktigt att få in mer ideella krafter i föreningen och att skriva bra avtal:

– Vi hade ett tidigare avtal på material som inte fungerade och kostade oss mycket pengar. Där har vi nu ett nytt avtal som är mycket mer gynnsamt som kommer spara oss betydligt mer pengar.

Det är också så att NH Ungdoms årsmöte ligger bordlagt när det gäller exempelvis ordförandeposten. Höglin har just nu därför en tillförordnad roll. Årsmötet ska återupptas inom snar framtid och det ska, enligt uppgift, finnas nya kandidater till en komplett NHU-styrelse.

Att det är 14 lag som behöver dispens på grund av det nya ekonomiska kravet för att spela i hockeyettan under kommande säsong är något som Marcus Höglin tycker är lite signifikativt för ekonomin i svensk hockey.

– Lite så är det nog. Som i vårt fall är det ju inte bara ett A-lag det handlar om. Det är ju en hel förening. Tittar man bara på seniorhockeyn och division 1 så vill många vara konkurrenskraftiga. Vissa lag toksatsar ett år och lyckas inte. Då faller hela korthuset.

Nyköping Gripens A-lag återsamlas den 6 augusti, då med alla nyförvärv och återvändare på plats, för att sedan presenteras vid en isträning två dagar senare.