– Det har tidigare varit aktuellt med spel utomlands, som ger mera pengar – men jag ville ge det rent sportsliga ytterligare en rejäl chans och då blev det hockeyallsvenskan, säger Robin Axbom till SN-sporten.

Han slog upp en handledsskada redan efter tre matcher i österrikiska alpligan förra våren och hämmades länge av den skadan – men var rejält dominerande på isen under många matcher – inte minst efter nyår.

– Man får hoppas att jag har ett par av mina bästa säsonger framför mig. Jag tycker att jag har fått in lite mera trygghet i spelet – och får bygga vidare på det nu. Jag hade som sagt min skada året innan, men det blev bättre och bättre. Nu måste jag hålla den där högsta nivån och bara försöka minska ner på de dåliga matcherna, analyserar Axbom.

Han har gjort ett rejält proffsigt jobb på isen fast det faktiskt har haglat lite anbud under säsongen:

– Det kom några spännande förslag redan i julas, som jag kunde ha tackat ja till – men det är krångligt för familjen att flytta under säsong.

Det sportsliga målet har varit att hamna i allsvenskan. Det är en svensk nivå som han provade tidigt i karriären i Västerås och under hösten 2018 i AIK.

– Under säsongen har olika allsvenska lag varit intresserade. I AIK var det roligt att testa en stor klubb. Nu har det mera varit viktigt att hitta en klubb där jag får ut mina kvaliteter.

Du måste få speltid i powerplay och spelförande femma för att lyfta va?

– Så är det och på den här nivån finns ju inga garantier. Men nu är jag överens med en klubb som tror på mig och det känns jättebra – lite som en bra sista chans att verkligen få visa vad jag går för på den nivån.

Kristianstads IK är ett av de lag som ska ha varit aktuellt en längre tid och just vid denna sidas pressläggning bekräftade klubbens hemsida att så blir fallet. Där säger Axbom själv:

– Jag tycker det ska bli riktigt kul att få komma och spela med Kristianstad – har bara hört positiva saker från både klubben och stan. Jag ville vara med på resan med Kristianstad för att ta nästa steg både för laget och mig själv.

Utan att då nämna klubbnamnet sa Axbom tidigare till SN-sporten att han denna gång inte valde största klubben på papperet.

– Jag har prioriterat en bra roll i en klubb som tror på mig initialt, även om man alltid måste förtjäna den roll man har på isen. Jag ska var där i början av augusti men klubbens fystränare ska stämma av med den egenträning som jag redan har satt i gång och ge mig ett program.

Tränaren Mikael Gath:

– Robin har producerat under många år och skaffat sig värdefull rutin i allsvenskan, hockeyettan och Norge. Nu tror vi han är redo att göra samma sak hos oss.

Axbom hade en fast prislapp som Kristianstad har löst in. Mathias Löf i Nyköping Gripens sportgrupp säger så här om backtappet:

– Det kommer inte som en chock. Han väljer att bryta genom en klausul i kontraktet. Robin har deklarerat detta tidigt så vi har varit inställda på det. Vi hade inte räknat med honom i år. Vi tackar för den här tiden och önskar honom lycka till i sin nya klubb, säger Löf till SN-sporten.

I jobbet med nästa års trupp, där numera nye sportchefen Fredrik Mälberg finns med i en central roll, finns det ersättningsplaner:

– Vi hade med det här i beräkningen redan när säsongen var slut, säger Löf.

Det finns spelare från den egna truppen och bland annat någon rätt meriterad anfallare utifrån som är i det närmaste klar.

– Men innan alla detaljer är på grönt kan vi tyvärr inte säga något i dag.