Vattnet i Stadsfjärden mäter drygt 26 grader och luften dallrar i sommarvärmen.
– Kommunen kunde väl lägga ut några bryggor här, med en badstege så man kunde gå i och doppa sig i alla fall?
Else-Marie Andersson sitter i en solstol längst ut på en av bryggorna som egentligen hör till kanotisterna.
– De är trevliga och låter oss vara här, men kommunen kunde också ha några bryggor här längs strandpromenaden.
Vassen är viktig för djurlivet, påpekar hon, men på några ställen skulle det vara trevligt att kunna doppa fötterna eller ta sig ett helt dopp tycker hon. Längs med den långa piren finns badstegar som folk väljer att använda, men längs med strandpromenaden i Kungshagen är det svårt att ta sig ner i vattnet.
Nyköpings kommun meddelar att det går bra att bada i Stadsfjärden. Att muddra botten för att anlägga en badplats skulle vara problematiskt eftersom det döljer sig gamla gifter i bottensedimenten, men vattnet i sig är helt okej att simma i. Trots att det är ganska grumligt.
Pauline Önell som paddlar förbi sittandes på en paddelbräda, en så kallad sup, har inte heller badat i Stadsfjärden, men är sugen på ett dopp.
– Jo, visst är jag det. Det är skönt i vattnet, säger hon och skvätter upp lite vatten på bostonterriern Sally som står längst fram och ser ut över vattnet.
På nästa sup står Isak Fransson.
– Det hade inte varit dumt med ett bad nu, säger han.
– Det är ju så fint här i övrigt.
Värmerekord i vattnet?
Vattnet i sjöarna och i Östersjön är riktigt skönt i år. Kan det röra sig om ett värmerekord? Det är svårt att säga, enligt Nyköpings kommuns miljöenhet, som visserligen mäter temperaturen i vattnet, men inte har den statistik som gör det möjligt att jämföra år från år.
I Strandstuviken, kommunens enda EU-bad, är det i alla fall varmt i vattnet.
– Vi har haft mellan 26 och 28 grader i vattnet, så nu är det varmt och skönt, säger Susanne Jansson som driver campingen.
– Förra året hade vi inte den här värmen, då låg det som mest på 24 grader.
En snabbkoll i SN:s arkiv visar att det har varit kallare i vattnet just i Strandstuviken den 26 juli tidigare år. 2013 var det exempelvis 21 grader varmt i vattnet den här julidagen och året innan inte varmare än 19 grader. 2010 saknas uppgift från Strandstuvikens bad, men vid Jogersö var det bara 17 grader varmt och vid Stenviksbadet endast 16.
[fakta nr="1"]
Bra vattenkvalitet trots viss algblomning
Trots viss algblomning på de kommunala baden i Nyköpings kommun visar proverna att vattnet är tjänligt att bada i. Alla vattenprover på de kommunala baden har visat tjänligt vatten hittills. I Likstammen, Hallbosjön och Yngaren har tillfälliga förekomster av algblomning konstaterats, men beroende på vindarna kan den snabbt försvinna. Även i Nävekvarn har algblomning synts på vattenytan.
– Vi rekommenderar att man gör en egen bedömning av hur det ser ut i vattnet, det kan ändra sig ganska fort, säger Anna Jonsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Nyköpings kommun.
– När det är algblomning avråder vi från bad, särskilt för små barn och hundar.
Det varma vattnet har gjort att det finns mycket cyanobakterier i havet, men det beror på vindarna om de samlas på ytan längs kusten. Under förra veckan var det mycket ytansamlingar av alger utanför Trosa, enligt Informationscentralen för Egentliga Östersjön. Det har också kommit rapporter om algblomning från Oxelösund. Men det kan variera från dag till dag.
På kommunens badplatser tas regelbundna prover på vattnet där algblomning och förekomst av bakterier kontrolleras. Badsäsongen på våra breddgrader beräknas pågå till den 15 augusti och så länge tas vattenprover vid baden.