Precis som moderaterna går den rödgröna majoriteten i Nyköping till val med skolfrågor och under fredagens presskonferens, som var förlagd till Nyköpings högstadium Alpha, presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet en skolsatsning i tre delar.
– Vi går till val som enskilda partier men budgetarbetet inför 2019 är gemensamt och vi har skapat utrymme för satsningar med fokus på kunskap och kompetensförsörjning inom skolan, berättade kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).
Kompetensförsörjningen i skolan är den svåraste nöten att knäcka. Därför vill man bland annat förverkliga planerna på ett vetenskapligt centrum för naturvetenskap och teknik på Nyköpings högstadium Alpha. Tanken är dels att stärka den kommunala skolan och göra den attraktiv, och dels att locka lärare med hög kompetens.
– Lönen är en sak men att ha en arbetsplats där man kan utveckla både sig och sitt arbete är minst lika viktigt för att säkra kompetensförsörjningen, sade Urban Granström (S).
Vänsterns kommunalråd Nicklas Franzén passade på att understryka att Nyköpingsmodellen står fast och att det integrationsarbete som redan är påbörjat i Nyköping är den enda vägen att gå. Man kan också tänka sig att se över om man ska införa den även på förskolenivå, även om närhetsprincipen är viktig för de minsta barnens skolgång.
– Vi står upp för Nyköpingsmodellen. Alternativet vill jag inte prata om, sade Franzén.
Under våren har förskolan i Tystberga varit en het fråga. Efter dialog med föräldrar och personal vill man under 2019 investera i en förskolebuss för att säkerställa tillgången av förskoleplatser. Under hösten ska även en långsiktig plan för både skolan och förskolan i Tystberga tas fram. Att skolan riskerar vite på en miljon kronor efter vårens skolinspektion är bekymmersamt, anser den rödgröna majoriteten, men man tror att lärarfrågan ska vara löst innan höstterminen.
– Det är lärarnas arbetsmarknad just nu men det ser bra ut inför hösten, även om vi inte vet helt säkert ännu. Vi kommer att klara oss från vitet men det får inte upprepas, menade barn- och ungdomsnämndens ordförande Kent Pettersson (S) som också fanns med på pressträffen.
Malin Hagerström (MP) förklarade även att en förskolebuss motsvarar en hel avdelning och att en väl fungerande förskola är ett sätt att säkerställa elevunderlaget i låg- och mellanstadiet.
Vidare vill Nyköpingsmajoriteten att samtliga yrkesprogram ska ge högskolebehörighet, trots att riksdagen nyligen röstade emot det förslaget.
– Högskolebehörighet är inte bara en viktig fråga på nationell nivå, utan viktig även lokalt. Nyköpingsungdomar läser inte vidare på högskolor i samma utsträckning som i övriga landet och vi vill nu organisera skolan så att samtliga program ger högskolebehörighet, berättade Urban Granström.
– Elever som väljer yrkesprogram ska inte straffas, underströk Gunilla Andersson (S) som är ordförande i utbildnings, arbetsmarknads- och integrationsnämnden.