Jimmy Fågelqvist säger att handlarna i Sverige efterlyst information om hur man kan bidra till en bättre miljö. Han tycker initiativet till informationsplikt är bra, men han undrar samtidigt om det inte är ett slag i luften.
– Vi vill självklart hjälpa till, men jag är tveksam till om detta hjälper miljön, att kunderna köper färre plastkassa för att det står på skyltar att det skadar miljön, säger han.
Handlarna tjänar en del pengar på plastkassarna. En kasse kostar runt två kronor styck, så stor är inte tillverkningskostnaden. Hur mycket Jimmy Fågelqvist tjänar på varje kasse vill han inte säga.
Hans Westh, Nyköping, har en tygkasse med varor i handen när han kommer ut från butiken Matextra. Han köper sällan platskasse, uppger han.
– Det gör jag av både ekonomiska och miljöskäl, jag är lite sparsam generellt, säger han.
Tygkasse till sina livsmedelsvaror har han använt mellan fem och tio år. Tygkassen är slitstark.
– Men det blir någon platskasse emellanåt, säger Hans Westh.
Carina Andersson, Nyköping, plockar ned sina varor i en platskasse. Varorna rullar nedför bandet och Carina Andersson fyller sin platskasse.
Hon säger att hon är medveten om att platskassen bidrar negativt till miljön.
– Men det är en bra soppåse, säger hon.
Hur informationen om bärkassarnas miljöpåverkan kommer att synas och förmedlas i hans butik är oklart. Jimmy Fågelqvist har ännu inte fått något informationsmaterial från centralt håll, och väntar med att utbilda sin personal.