Stall Jörgensen med Irina Jörgensen som ridskolechef hyr anläggningen på Arnö i dag. De driver även Erlandsborgs ridskola i Björnlunda. Under de två åren som gått har de ökat från 15 till 20 ridlektionstimmar i veckan på Nyängs anläggning och de har fyra avlönade ridlärare plus en stallskötare.
Sammanlagt har de två ridskolorna 30 hästar.
Hyran har tidigare legat på 338 000 kronor per år, men nu ska ett nytt avtal tas fram.
– Nyköpings kommun och även vi hade nog velat ha det klart för länge sedan. Vi skissar på olika lösningar och har en god ambitionsnivå. Men sedan måste man få en lönsamhet, sa Pernilla Lövström i februari.
Varken Pernilla Lövström eller Irina Jörgensen har lyckats ta ut lön de här två åren. Att utvidga verksamheten skulle kunna vara ett sätt att börja tjäna pengar.
I en insändare skriver ledande politiker bland annat att Nyäng ska "utvecklas till en hästskola", "skapa aktiviteter för personer med funktionsvariationer", "etablera fritidsverksamhet" och "erbjuda stöd i utbildning, inklusive läxläsning".
– Vi har inget emot att vara kvar på Nyäng men inte till vilket pris som helst. Som det står i insändaren i SN, och då är det ändå Nyköpings kommuns styrande politiker som sagt det, så verkar de se en väldig utveckling inom ridning för personer med funktionsvariabler.
Ridning för funktionsvarierade kan Pernilla Lövström också tänka sig i deras verksamhet:
– Men det är resurskrävande. Istället för en ridlärare kan det krävas tre till en elev. Ska vi står för den kostnaden, vi vet inte? Just nu vet vi inte alls vad Nyköpings kommun vill.
Pernilla Lövström säger att hon inte var förvånad över innehållet i insändaren.
– Jag jobbar själv som fritidspolitiker och jag vet vad man har för önskemål med olika verksamheter. Bygger man en simhall så vill man så klart att den ska vara fullbelagd även nattetid om det går. Jag kan tycka att vi blir lite uthängda. Anläggningen är jättestor och vi hyr en viss procent.
Ola Pettersson, divisionschef näringsliv, kultur och fritid, säger att kommunen försöker hitta en långsiktig lösning på Nyäng.
– Vi för en dialog med Stall Jörgensen men även med andra aktörer. Det är inget nytt. Det är något som sker när ett avtal håller på att löpa ut.
Är ni nöjda med Stall Jörgensen, eller skulle ni vilja se någon annan komma in?
– Vi är nöjda med Stall Jörgensen. De var först in på anläggningen vilket var en utmaning både för dem och oss. Vi började i liten skala och har vuxit. Nu kan vi utvärdera anläggningen. Så oavsett om Stall Jörgensen är kvar eller om det blir en annan aktör, har vi lärt oss mycket.
Skulle ni vilja se fler aktörer på plats, eftersom det är en stor anläggning?
– Ja, absolut. Det är ingen hemlighet. Vi skulle vilja se fler hästar och fler aktörer. Allt från fritidsverksamhet till verksamhet för funktionsvarierade och skolor. Vi vill att huset ska leva mer och att det ska bli fler besökare, säger Ola Pettersson.
Pernilla Löfström säger att det kan bli problem med fler aktörer på plats:
– Säg att vi tar dit en ridskola till, eller en aktör som vill jobba med hästar. Det finns en lösdrift till men inga extra hagar. Det finns i dag en liten gräshage och en grusad hage, det är allt, säger hon.
Ola Pettersson svarar:
– Vi kan inte investera i större ytor innan det är fullt på befintliga ytor.
Med tanke på att det tidigare avtalet går ut till sommaren så måste de från kommunens sida snabbt komma fram till ett avslut.
– Det tar tid att avveckla och växla upp, så det är klart att det är bråda dagar, säger Ola Pettersson.