Statliga pengar till ett fåtal ensamkommande

Av de två miljoner kronor som staten i år betalat ut i extra kommunbidrag för ensamkommande ungdomar, har större delen gått till en handfull ungdomar.– Vi har gjort individuella bedömningar, säger Gabriel Billing, enhetschef på social omsorg.

Chatarina Rehnström, ordförande i föreningen Livboj 18 som engagerar sig i ensamkommande barn efterlyser transparens från Nyköpings kommun och undrar varför Nyköpings kommun inte redovisar helt öppet hur det statliga kommunbidraget fördelats.

Chatarina Rehnström, ordförande i föreningen Livboj 18 som engagerar sig i ensamkommande barn efterlyser transparens från Nyköpings kommun och undrar varför Nyköpings kommun inte redovisar helt öppet hur det statliga kommunbidraget fördelats.

Foto:

Nyköping2018-07-18 15:44

I lördagens SN meddelande kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) att det statliga kommunbidrag på två miljoner kronor, som Nyköpings kommun fått för att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen, är slut.

Även Gabriel Billing bekräftar att pengarna är slut och att större delen av beloppet gått till fem av de 55 ungdomar som enligt Gripenskolan fyllt 18 år och omfattas av gymnasielagen. Även ungdomar över 18 år som fått avslag av Migrationsverket har rätt att studera enligt den tillfälliga gymnasielagen och har därför rätt till statligt ersättning för mat, men inte för boende.

Gabriel Billing försvarar fördelningen med att delar av kommunbidraget även tillfallit ett 20-tal asylsökande ungdomar som fått bo kvar i Nyköping i några veckor extra efter att de fyllt 18 år och inte längre anses vara kommunens ansvar.

– Vårt ansvar för de som fått avslagningsbeslut upphör när de fyller 18 år, då har vi låtit vissa bo kvar några dagar extra om de haft skäl, innan de flyttats över till Migrationsverkets bostäder i Flen.

Gabriel Billing har inte exakta siffror på hur många ungdomar som omfattas av gymnasielagen i Nyköping utan hänvisar till Gripenskolans siffror.

Regeringen har däremot en fördelningsnyckel som baserar sig på hur många ensamkommande barn och unga i Nyköping som antingen fyllde 18 år mellan 1 juli 2017 och 30 juni 2018, eller som är mellan 18 och 20, samt har ett placeringsbeslut enligt socialtjänstlagen. Det tillfälliga bidraget motsvarar cirka 50 000 kronor per person i målgruppen under 2017 och ytterligare 25 000 under 2018.

En snabb överslagsräkning visar att regeringens uträkning baserar sig på cirka 50 individer, ändå har större delen av bidraget gått till cirka fem ungdomar.

Gabriel Billing uppger att de fem ungdomar som kommunen bedömt har särskilda skäl, bor på familjehem som kostar cirka 1700 kronor per dygn.

Chatarina Rehnström, ordförande i föreningen Livboj 18 som engagerar sig i ensamkommande barn efterlyser transparens från Nyköpings kommun och undrar varför Nyköpings kommun inte redovisar helt öppet vart pengarna tagit vägen. Hon tycker kommunen bryter mot socialtjänstlagen och inte tar hand om de ensamkommande ungdomar som hamnat i hemlöshet.

Gabriel Billing menar att ungdomarna som fyllt 18 erbjudits plats på Migrationsverkets anläggning i Flen och att några tackat ja och andra nej.

– Det står var och en fritt att välja om de vill bo på Migrationsverkets anläggning eller bo kvar hos en tidigare viktig person i deras liv.

Vems ansvar är egentligen de här ungdomarna?

– De har eget ansvar och ansvarar för sina egna beslut när de fyllt 18 år. Nyköpings kommun är dock ytterst ansvarig och börjar det krisa ekonomiskt kan vi åter pröva frågan.

I riktlinjerna från regeringskansliet står det att det är upp till varje kommun att avgöra hur det tillfälliga bidraget ska användas och Gabriel Billing medger att gymnasielagen är snårig.

– Förhoppningen är att Migrationsöverdomstolen ska bli ytterligare klargörande för diffusa grupper i stort. Men vi vet vad vi har gett våra Nyköpingsungdomar i alla fall, säger han.

Bakgrund

I lördagens SN kunde vi berätta om Sakhi Hasani, 18 år, som blivit hemlös efter att fått avslag från Migrationsverket och därmed inte har rätt att bo kvar i Flen, trots att han går gymnasiet på Gripenskolan. Föreningen Livboj 18 har nu ordnat ett tillfälligt boende för Sakhi för donerade pengar.

Vi berättade även om att Riksdagen beslutat om ett tillfälligt kommunbidrag på 390 miljoner kronor för år 2017 samt 195 miljoner kronor för år 2018 i syfte att möjliggöra för kommuner att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen. För Nyköpings del handlar det om drygt 2.6 miljoner kronor för 2017 och ytterligare 2 miljoner kronor i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!