Det var både en och annan även av de äldre och mera rutinerade orienterarna som tyckte att terrängen dryga halvmilen söder om Västerljung var klurig i ett läckert val av karta av arrangerande Trosabygdens OK.

Men när det gäller dagens huvudaktörer, för en gångs skull 14- och 16-årsklasserna, såg det mestadels ut att gå bra för de topptippade lokala orienterarna som kämpade om podieplatserna i Sörmlandsförbundets Ledartröjan.

Familjen Ek från Nyköpings OK är tekniskt skickliga och det blev segrar överlag. Alice Ek vann D16-klassen. Hon besegrade värsta konkurrenten om Ledartröjan, Sofia Wigle, med två och en halv minut. Men i totalen var det ändå Södertälje Nykvarn-löparen som var en enda poäng före.

Artikelbild

Det var just jämnt och spännande ända in i kaklet i årets Ledartröjan. Odin Ek vann det avslutande loppet mycket klart före ett knippe OK Tor-löpare – och det räckte till seger i totalen. Både Odin och OK Tors Casper Karlsson hamnade på 48 poäng – här fick man plocka fram det skiljeloppet som reglerna hade pekat ut. Det var inte sista loppet utan DM i långdistans härom veckan.

I H16 har tre av förbundets löpare medaljer med sig från USM och det var grymt bra tryck i löpningen på det långa upploppet i form av en gräsbeklädd traktorstig och en spång över ett dike när tätkillarna kom.

I Trosa skogslopp var det OK Hällens guldkille från långdistansen, Hugo Kindborn, som vann före NOK:s Edvin Hellsten. Men i totalen var det Melker Lundin, ny från Katrineholms OK till OK Hällen innan denna säsong, som segrade. Närmast före de nämnda två.

Snacka om att det kommer finnas många lovande lokala juniorer om alla fortsätter och gneta på. Det är ju heller inte alltid de som är bäst i de yngre tonåren som blir bästa seniorlöparna men mängden lokala talanger som drillas tekniskt bådar gott.

Artikelbild

Kvar att redovisa när det gäller podiet i Ledartröjan är D14. Och visst var det lokalt här också; Lovisa Hellsten tvåa och närmast före Meja Alenius i listan. Båda från årets NOK som vann den där ungdomsklubbsmatchen före OK Hällen och båda var med andra ord före storklubben SNO.

I de äldre klasserna var det mest spännande i D21. Bästa lokala löpare för dagen i form av Nyköpings OK:s Kristin Hylander (nedan) var bara fyra sekunder från segern i D21 – men var ändå bara trea på det. Moa Leijon Lind, Södertälje-Nykvarn, och OK Linnés Hilda Forsgren var före. Nästan märkligt tätt om segern...